Svájci múzeum elad egy Monet-festményt, amely egykor egy nácik elől menekülő zsidó tulajdonában volt

Svájc egyik kiemelkedő intézménye, a zürichi Kunsthaus bejelentette, hogy eladja Claude Monet egyik festményét, miután megegyezés született az alkotás egykori zsidó tulajdonosának örököseivel.

A Kunsthaus szerdai közleménye alapján az 1865 és 1867 között készült "L’homme a l’ombrelle" (Férfi esernyővel) című festmény eladásából származó bevételt megosztják a múzeum és az örökösök között. A megállapodás részleteit azonban nem tették közzé.

A festmény eredeti tulajdonosa, Carl Sachs üzletember és műgyűjtő volt, aki feleségével együtt 1939-ben kényszerült Svájcba menekülni a nácik elől, és ekkor adta el a művet, hogy fenntarthassa magukat. Sachs 1943-ban elhunyt. A múzeum szerint az örökösökkel kötött megállapodás "igazságos és méltányos".

A Kunsthaus gyűjteményének felülvizsgálata és a beszerzések körülményeinek vizsgálata régóta nyomás alatt áll, különösen miután Emil Bührle, a nácikkal együttműködő svájci fegyvergyáros vitatott gyűjteménye 2021 óta a múzeumban került kiállításra. A múzeum korábban bejelentette, hogy elkezdi az eredetvizsgálatokat a történelmi tulajdonjogi kérdések tisztázása érdekében, és a Monet-festménnyel kapcsolatos megállapodás ezen erőfeszítések egyik eredményeként jött létre.