Románia jelentős fegyvervásárlást hajt végre Dél-Koreától

Románia Bukarestben történelmi méretű fegyverbeszerzési szerződést írt alá a dél-koreai Hanwha Aerospace vállalattal, amelynek értelmében jelentősen megerősítik védelmi képességeiket.

A megállapodás keretében Románia három zászlóaljszintű 155 mm-es howitzer-rendszert, köztük 54 darab K9 Thunder önjáró löveget szerez be a Hanwha Aerospace-től, amely a fegyverbeszerzési eljárás győztese lett. Angel Tilvar védelmi miniszter és a dél-koreai Won-sik Shin találkozója során került sor a megállapodás bejelentésére.

Az üzlet teljes értéke 920 millió dollár, ami körülbelül 340 milliárd forintnak felel meg, és ez Románia legnagyobb fegyverbeszerzése az elmúlt hét év során. A K9 Thunder tarackrendszerek beszerzése része annak a védelmi stratégiának, amelyet Románia az oroszországi ukrajnai konfliktus fényében hajt végre, és amely magában foglalja többek között a Patriot, a Sidewinder és a Marte ER rakéták megvásárlását is. A két ország védelmi miniszterei áprilisban Szöulban írtak alá egy védelmi együttműködési megállapodást.