Paks jövője az új polgármester szemével

Paks város frissen megválasztott ellenzéki polgármestere, Heringes Anita szerint a város és Paks II. építtetői közötti érdekellentét ellenére is elkötelezett a beruházás mielőbbi üzembe állítása mellett.

Paks városa két atomerőművel bővülhet a közeljövőben, de állami támogatás nélkül a város nem áll készen az új blokkok fogadására. Heringes Anita, a Paksi Deák Ferenc Egyesület megválasztott polgármestere hangsúlyozza, hogy a városnak szüksége van plusz forrásokra a beruházáshoz kapcsolódó fejlesztésekhez. A polgármester pozitívan tekint a jövőbe, és fontosnak tartja a kormányzattal való kapcsolatteremtést. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint a paksiak reménykedhetnek a polgármesterváltás után is.

A városvezetés változása ellenére Paksnak hozzá kell jutnia a beígért támogatásokhoz. Szabó Péter előző polgármester már előkészítette a szükséges papírokat, de egyelőre nem világos, hogy mit tartalmaz a 40 milliárdos csomag. Heringes szerint a városnak 15-20 éves elmaradásait kell pótolnia, mint például a csatornahálózat megújítását.

Az atomenergia felhasználásának kérdése politikai megosztottságot okoz hazánkban, de Heringes kiáll a paksi beruházás mellett, és hangsúlyozza a helyi szakemberek munkáját. A város költségvetése jelentős részben az atomerőműből származó iparűzési adóból tevődik össze, ami a város fejlesztésére azonban kevés.

A paksi atomerőmű politikai támogatottsága továbbra is biztosított, és a város új vezetése hamarosan tárgyalásokat kezdeményez az atomipari cégekkel. Heringes szerint Paks II. a város jövője, de a beruházás érdekei nem mindig egyeznek a város érdekeivel. A polgármester szerint a városnak a hosszú távú fenntarthatóságot kell szem előtt tartania.

Heringes Anita, mint megválasztott polgármester, nem tudja kijelenteni, hogy Paks II. megvalósul-e 2030-ig, de mindent megtesz annak érdekében, hogy a projekt zökkenőmentesen haladjon. A polgármester már a megbízólevél átvétele után kapcsolatot teremt a kormányzattal és az atomipari cégekkel, hogy felkészüljenek az októberi indulásra.

A városban tervezett lakópark ügyében is tárgyalásokat kell folytatni a kormányzattal, mivel a csapadékvíz elvezetése és a csatornahálózat megújítása létkérdés. Heringes szerint Paks kisvárosi jellegét meg kell őrizni, még ha a lakosság növekedése miatt változásokra is szükség lesz.

A helyi vállalkozások gazdasági érdekeit új adórendszer kialakításával kell szolgálni, hogy Pakson is megérje új munkahelyeket teremteni. A polgármester szerint középutat kell találni az építményadók terén, hogy előmozdítsák a vállalkozások fejlődését és az önkormányzatnak is megfelelő bevételt eredményezzen.