Egy ötéves szatmárnémeti fiú lehet a sakktörténelem legfiatalabb világbajnoka

Balog Ronaldo, egy ötéves szatmárnémeti kisfiú lehetne a sakktörténelem legfiatalabb világbajnoka. Kétéves korától figyelte az édesapja játszmáit, alig háromévesen pedig hibátlanul felállította a figurákat a táblára. Négyévesen indult az első sakkversenyén, amit meg is nyert.

A Főtér erdélyi hírportál szerint a 2018. november 27-én született Balog Ronaldo kivételes tehetséggel van megáldva. Kétéves korától kezdve figyelte édesapja, Balog Cristian játszmáit, majd egy nap levette a polcról az édesapja sakk-készletét és hibátlanul felrakta a figurákat a táblára. Az édesapja elmondása szerint a fiú már ebben a korai életkorában ismeri a sakk alapjait, például hogy a gyalog nem léphet hátra és oldalra, csupán a huszárlépést rontotta el, amit azután az édesapja helyesbített.

Balog Ronaldo játékáról videó is felkerült egy sakkmeccseket közvetítő YouTube-oldalra, és a román sajtóban is megjelent a története, ahol szponzorokat keresnek neki az édesapja segítségével.

Négyévesen indult az első versenyén, amit meg is nyert

A fiú gyakran nézett sakkoktató videókat a YouTube-on, és többször megnézte a híres 1972-es Borisz Szpasszkij – Bobby Fischer döntőt. Négyéves és egyhónapos korában legyőzte az édesapját egyenlő küzdelemben, és tavaly februárban részt vett élete első hivatalos versenyén Nagybányán, ahol veretlenül nyerte meg a versenyt a saját korcsoportjában.

Kisvárdán az U14-es korcsoportban indult az első magyarországi versenyén, ahol a harmadik helyet szerezte meg, egyenlő pontszámmal a második helyezettel, és csak egy pontra lemaradva az elsőtől. Édesapja, Balog Cristian a legfőbb mentora, és Torzsás Lajos, korábbi kiváló mesterjelölt játékos segíti a szakmai felkészülését.

Az édesapja szerint Romániában és Magyarországon is sokan úgy vélik, hogy Balog Ronaldónak megvan minden esélye arra, hogy országos bajnok legyen az U8-as kategóriában, és akár a világbajnoki címet is megszerezheti, ami történelmi jelentőségű lenne, mivel 8 évesnél fiatalabb gyermek még soha nem nyert világbajnokságot.

Balog Ronaldo és az édesapja a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei fehérgyarmati sakkegyesület igazolt játékosai voltak, de hamarosan már a nyíregyházi csapatban folytatják. A fiú többnyire az első három hely egyikén végez azokon a versenyeken, ahol elindul, és vasárnap ismét a felnőttek között versenyez Nyíregyházán.