Orosz hírszerzés szerint Zelenszkijt meg akarják buktatni

Az orosz külföldi hírszerzési szervezet, az SzVR szerint a nyugati országok tervei között szerepel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hatalmának megdöntése, és már ki is nézték utódját, Valerij Zaluzsnij volt főparancsnok személyében.

Az SzVR állítása alapján Zelenszkij pozíciója teljes mértékben a nyugati támogatástól függ, és Washington készülőben van arra, hogy eltávolítsa őt Ukrajna vezetésének éléről. Az orosz hírszerzési szervezet szerint az Egyesült Államok Zelenszkijre kívánja hárítani a felelősséget amiatt, hogy nem sikerült Oroszországot stratégiai vereségre kényszeríteni, és Zaluzsnij feladata az lenne, hogy tárgyalásokat folytasson az oroszokkal a konfliktus befejezése érdekében.

Azonban az SzVR által felhozott állításokat semmilyen bizonyítékkal nem támasztották alá. Korábban is előfordult már, hogy Moszkva kilátásba helyezte Zelenszkij leváltását, de ezek a spekulációk eddig nem nyertek valóságalapot. Valószínűsíthető, hogy az orosz hírszerzési szervezet nyilatkozatának elsődleges célja az ukrán vezetésen belüli bizalmatlanság, gyanakvás és széthúzás keltése lehet.

Ezzel párhuzamosan az orosz védelmi erők folytatják a harci műveleteket Ukrajnában. A Viral Press és a Reuters által közölt felvételeken látható, hogy orosz Szuhoj Szu-34-es szuperszonikus vadászbombázók mérnek csapást az ukránok erődítményére és csapataira. Az orosz védelmi minisztérium szerint a támadást az orosz erők Zapad (Nyugat) csoportja hajtotta végre, június 17-én, FAB-500-as nem irányított bombákkal, amelyek UMPC-rendszerrel rendelkeznek, lehetővé téve a pontos csapást biztonságos távolságból. A hírszerzés megerősítése után, hogy a célpontok megsemmisültek, a személyzet biztonságban visszatért az indulási repülőtérre. Egy repülőgép-szerelő, Andrej kódnevű személy részletesen beszámolt a repülőgépek előkészítésének folyamatáról, beleértve az érzékelők, csövek, lámpák, valamint a bombák ellenőrzését és a pilótafülke előkészítését a küldetés előtt.