Orbán Viktor rózsaszín nyakkendője és berlini tárgyalásai a figyelem középpontjában

A Stuttgarter Zeitung beszámolója szerint Orbán Viktor miniszterelnök és a magyar delegáció a német-magyar Eb-meccs előtt találkozott Stuttgart város vezetőivel, ahol a sport volt a fő téma, és a politikai megnyilvánulásoktól tartózkodtak.

A szerda délutáni találkozón Orbán Viktor a stuttgarti polgármesterrel, Frank Nopperrel és Baden-Württemberg miniszterelnökével is megbeszélést folytatott az Új Kastélyban, mindössze három és fél órával a német-magyar Eb-meccs előtt. A Stuttgarter Zeitung kiemelte, hogy a találkozó során a sporté volt a főszerep, és a politikai témák kerültek tabuként kezelésre.

A magyar delegáció kis késéssel érkezett, és a lap külön is megemlítette Orbán rózsaszín nyakkendőjét, amelyet semmiképp sem lehetett politikai állásfoglalásnak tekinteni, annak ellenére, hogy a rózsaszín a meleg mozgalom színe, és Magyarországon ezzel kapcsolatban érvényben lévő törvények vannak. A miniszterelnök nyakkendőjének színe ráadásul hasonlított a német válogatott mezére, amelyet a 2–0-ra megnyert meccsen viseltek, és amely rekordokat döntött az eladások terén, noha az országban megosztónak tartják.

A lap megjegyezte, hogy Orbán élőben barátságosabbnak tűnik, mint a televízióban, és a stuttgarti polgármesterrel, aki kék öltözetben jelent meg feleségével, elsősorban a sportról esett szó. Olaf Scholz kancellár nem vett részt a fogadáson, csupán a stadionban találkoztak, de a jövőben Berlinben is összefuthatnak.

Orbán Viktor a vasárnap esti skót-magyar mérkőzésre is visszatér Stuttgartba, ahol a magyar válogatott matematikai esélyeit mérlegelheti a két vereség után. Azonban a miniszterelnök nem csak a sportesemények miatt utazott Németországba, hanem Berlinbe is ellátogatott, ahol csütörtökön érkezett meg, és pénteken tárgyalást folytatott Olaf Scholz német kancellárral. A kétoldalú tárgyalásokon a júliusban kezdődő, fél éves magyar EU-elnökséggel kapcsolatos terveket és programokat tekintették át.

A beszámolóban szó esett az 1954-es világbajnokságról is, ahol a nyugatnémet csapat meglepetésre győzött, és amit Orbán Viktor soha be nem gyógyuló sebnek nevezett, kifejezve vágyát, hogy a két ország csapata ismételten vb-döntőben találkozzon. A cikk szerint az esemény egyik szervezője megkönnyebbült, hogy a magyar kormányfő nem mondott semmi "hülyeséget", de voltak, akik nem örültek volna egy találkozónak vele. Andreas Stoch, a kormányzó baloldali SPD stuttgarti képviselője helyesnek tartotta, hogy a találkozón nem kritizálták Orbán politikáját, de hangsúlyozta, hogy ez nem jelenti azt, hogy figyelmen kívül hagyják, amit képvisel.

A berlini tárgyalások során Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter által bemutatott magyar soros elnökség prioritásait is megvitatták, amelyek között szerepel az új európai versenyképességi megállapodás, az európai védelmi ipar megerősítése, a külső határok védelmének megerősítése, migráció kezelése, érdemalapú bővítéspolitika, a kohéziós politika jövőjének stratégiai vitája, gazdaközpontú agrárpolitika megvalósítása, valamint a demográfiai kihívások kezelése. Bóka János szerint a magyar kormány egy cselekvő, aktív elnökségre készül, amely Európa sikerét is jelentheti.

Orbán Viktor és Olaf Scholz öt nap alatt harmadszor találkoztak, hiszen mindketten részt vettek a hétfői, Brüsszelben tartott EU-csúcson, szerdán a stuttgarti Eb-meccsen is találkoztak, és pénteken Berlinben folytattak tárgyalásokat. A magyar miniszterelnök a szerdai meccs előtt a Mercedes-Benz Group AG vezérigazgatójával és igazgatótanácsának elnökével, Ola Källenius-szal is tárgyalt. Mivel a kormányfő pénteken Berlinben tartózkodott, így valószínűleg elmaradt a szokásos reggeli rádióinterjúja is.