Chipgyártás fellendítése Csehországban

Az amerikai Onsemi vállalat több száz százalékkal kívánja növelni kelet-csehországi Roznov pod Radhostem városában található chipgyártó üzemének kapacitását, ehhez összesen kétmilliárd dolláros beruházást terveznek.

Az Onsemi cég, melynek központja az arizonai Scottsdale-ben található, jelenleg naponta 10 millió chipet állít elő a Roznov pod Radhostemben működő gyárában. A beruházás révén a termelés több száz százalékkal fog növekedni, és ennek köszönhetően a munkahelyek száma is jelentősen, a jelenlegi 1700-ról 3000-re emelkedik.

A vállalat a beruházást a meglévő gyártóüzem fejlesztésére fordítja, és ez a Csehszlovákia 1993-as szétválása óta a legnagyobb külföldi befektetés, amit egy cég az országban végrehajtott. Az üzemben olyan félvezetőket gyártanak, amelyek elengedhetetlenek az elektromos járművek és az AI-adatközpontok energiahatékonyságának javításához.

Az autóipar kiemelten fontos a cseh gazdaság számára, hiszen a német Volkswagen, amely a Skoda Auto tulajdonosa, az ország legnagyobb exportőre, és az Onsemi stratégiai partnere is egyben.