Német képviselő kijelentése vitát váltott ki

Katrin Göring-Eckardt német parlamenti képviselő közösségi média bejegyzése, melyben a német válogatott összetételére utalt, heves reakciókat váltott ki.

Katrin Göring-Eckardt, a német parlament egyik képviselője, egy közösségi média bejegyzésben említést tett a német válogatott sokszínűségéről, ami komoly vitát váltott ki. A képviselő a német-magyar meccs után azt írta: „ez a csapat valóban kivételes. Képzeljük el, mi lenne, ha csak fehér német játékosokból állna”.

A bőrszínre vonatkozó megjegyzése után Göring-Eckardt szembesült a közösségi média felhasználóinak heves reakcióival, és a posztot négy óra elteltével eltávolította. A következő reggelen a dpa jelentése szerint bocsánatot kért a megfogalmazásáért.

A képviselő a WDR közszolgálati televízió által végzett felmérésre utalhatott, amely szerint a németek 20 százaléka több fehér játékost szeretne látni a válogatottban. Ez a felmérés is kritikákat kapott, többek között Julian Nagelsmann edző részéről.

A WDR felmérését az indokolta, hogy a csatorna munkatársai a forgatás során rasszista megjegyzésekkel találkoztak a válogatottal kapcsolatban. Göring-Eckardt később egy másik bejegyzésben fejezte ki felháborodását a felmérés eredményei miatt, és kifejezte büszkeségét a válogatott iránt, remélve, hogy meggyőzhetik a maradék 21 százalékot is.

Ahmad Mansour, egy extremizmust kutató tudós, szintén reagált a témára, kijelentve, hogy „bárki, aki felveti a német válogatott játékosok bőrszínének kérdését, rasszizmust követ el, függetlenül a mögötte meghúzódó motivációtól”. Göring-Eckardt megjegyzése számos más közösségi média felhasználót is arra késztetett, hogy rasszizmussal vádolják a zöld politikust.