Louisiana állam új törvénye a Tízparancsolatot helyezi az osztálytermekbe

Louisiana lett az első amerikai állam, ahol törvény írja elő, hogy minden állami iskolai osztályteremben, az óvodáktól az egyetemekig, ki kell tenni a Tízparancsolatot.

A BBC szerint a Jeff Landry kormányzó által szerdán aláírt törvény, amelyet a republikánusok támogattak, a Tízparancsolatot „az állam és a kormány alapdokumentumaként” határozza meg. Jeff Landry, aki idén januárban lépett hivatalba, azt nyilatkozta: “Ha tiszteletben akarok tartani a jogállamiságot, akkor az eredeti jogalkotóval, Mózessel kell kezdened” – mondta a szabályozásról. "Alig várom, hogy bepereljenek" – nyilatkozta a kormányzó, utalva arra, hogy a törvény alkotmányossága kérdéses lehet.

A törvény értelmében a Tízparancsolatot tartalmazó plakátokat „nagy, könnyen olvasható betűtípussal” kell ellátni egy 28 centiméterszer 35,5 centiméter méretű plakáton, és 2025 elejéig minden állami támogatást élvező osztályteremben ki kell függeszteni. A parancsolatok mellett egy négy bekezdésből álló magyarázószöveget is ki kell függesztenie az intézményeknek, amely arról szól, hogy a tízparancsolat közel három évszázadon át meghatározó része volt az amerikai közoktatásnak. Azonban fontos megjegyezni, hogy magukra a plakátokra az állam nem nyújt támogatást, a költségeket adományokból kell fedeznie az iskoláknak.

A döntés nem maradhat ellenvélemények nélkül, hiszen több civil csoport is várhatóan megtámadja a törvényt, mondván, hogy a Tízparancsolat kifüggesztése sérti az amerikai alkotmányban foglalt egyház és állam szétválasztásának elvét. Az Amerikai Polgárjogi Unió, az Americans United for Separation of Church and State és a Freedom from Religion Foundation szervezetek közös nyilatkozatában jelezték, hogy szerintük a törvény veszélyezteti a más hitet valló tanulók biztonságérzetét és megakadályozza, hogy a diákok egyenlő oktatásban részesüljenek. Egy demokrata Louisiana állami szenátor, Royce Duplessis kifejezte ellenérzését az intézkedéssel kapcsolatban, mondván: "Nekem nem az iskolában kellett megtanulnom a tízparancsolatot. Egyházi hittanra jártunk. Ha azt akarják, hogy a gyerekek megismerjék a tízparancsolatot, vigyék őket a templomba."

Louisiana nem az egyetlen állam, ahol hasonló törvényjavaslatokat terjesztettek elő; Texas, Oklahoma és Utah republikánus vezetésű államokban is megfogalmaztak ilyen javaslatokat nemrégiben, de eddig sehol nem járt sikerrel a kezdeményezés, mivel az ilyen intézkedések alkotmányossága miatt jogi csaták fenyegetnek.

A Tízparancsolat középületekben, így iskolákban, bíróságokon és rendőrségeken való elhelyezése már korábban is jogi viták forrása volt az Egyesült Államokban. Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága 1980-ban például megsemmisített egy Kentucky állambeli törvényt, amely a Tízparancsolatot kötelezővé tette az általános és középiskolák számára, és úgy döntött, hogy sérti az amerikai alkotmány úgynevezett létesítési záradékát, mivel a tízparancsolat közzétételére vonatkozó követelménynek „nem volt világi jogalkotási célja”, és az „nyilvánvalóan vallási jellegű” volt.