UEFA kizárása: Koszovói újságíró albán sast mutatott a szerb szurkolóknak, a szerbek pedig fenyegetőznek az Eb elhagyásával

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) kizárta Arlind Sadiku koszovói újságírót az Európa-bajnokság hátralévő részéből, miután provokálta a szerb szurkolókat az Anglia-Szerbia mérkőzésen, miközben a szerb válogatott azzal fenyegetőzik, hogy otthagyja az Európa-bajnokságot, ha az UEFA nem bünteti meg az albánokat és a horvátokat a két csapat szerdai meccsén történtek miatt.

Az eset a gelsenkircheni stadionban történt, ahol Sadiku, az Artmotion televíziós csatorna riportere, több ezer szerb drukker előtt jelentkezett be élő adásban. A szerb szurkolók, állítása szerint, albánellenes rigmusokat skandáltak, köztük a "Kosovo je srce Srbije!"-t, ami "Koszovó Szerbia szíve" jelentéssel bír. A riporter a bejelentkezés végén ösztönösen és érzelmi alapon reagálva "albán sast" formázott a hüvelyujjaival, amiért a UEFA az akkreditációját azonnali hatállyal visszavonta.

Sadiku a Guardiannek nyilatkozva elismerte, hogy újságíróként hibázott, és hozzátette, hogy a háborús traumái a mai napig hatással vannak rá. Gyerekkorában házukat bombázták, és véres arccal, üvegszilánkokkal a testében ébredt. A mérkőzés után halálos fenyegetéseket kapott a közösségi médián keresztül.

Az UEFA a torna első hetében már foglalkozott a szerb és az albán szurkolók viselkedésével is. A szerb szövetséget 10 ezer eurós pénzbírsággal sújtották egy provokatív transzparens miatt, valamint 4500 euró büntetést kaptak tárgyak pályára dobálása miatt. Az albán szövetség 37 375 eurós büntetést kapott, és további szankciókra számíthatnak, mivel jelentések szerint az albán és horvát szurkolók Szerbiát gyalázó rigmusokat kiabáltak egy másik mérkőzésen.

A szerb válogatott azzal fenyegetőzik, hogy otthagyja az Európa-bajnokságot, ha az UEFA nem bünteti meg az albánokat és a horvátokat a két csapat szerdai meccsén történtek miatt. Az albán és a horvát drukkerek kórusban szidták a szerbeket a hamburgi stadionban, olyan durva rigmusokat is skandálva, mint az „Ubi, ubi, ubi Srbina” (Öljétek meg a szerbeket!) – számolt be erről a BBC.

Jovan Surbatovic, a szerb szövetség főtitkára az RTS köztelevíziónak nyilatkozva kijelentette, a szerb válogatott nem marad tovább ott a németországi tornán, ha a horvát és az albán szövetség nem kap büntetést. „Először is szeretném megköszönni a szurkolóinknak a támogatást az Anglia elleni mérkőzésen, és remélem, hogy megverjük Szlovéniát” – mondta, majd rátért a szerdai Horvátország-Albánia mérkőzésen elhangzott skandálásokra.

„Ami történt, az botrányos, és szankciókat fogunk kérni, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy nem folytatjuk a versenyt. Követelni fogjuk az UEFA-tól, hogy büntesse meg mindkét válogatott szövetségét. Ha az UEFA mégsem bünteti meg őket, akkor elgondolkodunk a hogyan továbbról”

– mondta Surbatovic.

A szerb főtitkár a saját, több mint 14 ezer eurós büntetésükre is kitért, amit többek között azért kaptak, mert a szerb drukkerek tárgyakat dobáltak a pályára az angolok elleni meccsen, majomhangot utánozva provokálták az angol játékosokat és egy koszovói újságíróval is összetűzésbe keveredtek. „Elszigetelt esetek miatt büntettek meg minket, a szurkolóink sokkal jobban viselkedtek, mint a többiek” – összegezte Surbatovic.

Szerbia következő mérkőzése csütörtökön 14 órakor kezdődik Szlovénia ellen.