Kína kamatszintje továbbra is történelmi mélyponton, kisebb bankoknak új utasítások

A kínai központi bank a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az egyéves és ötéves hitelek referenciakamatán, így azok továbbra is történelmi mélyponton maradtak.

A kínai központi bank, a People's Bank of China (PBOC) csütörtöki döntésével megtartotta az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) a történelmi mélyponton lévő 3,45 százalékon, valamint az ötéves lejáratú hitelek kamatát is rekordalacsony, 3,95 százalékon hagyta. Az ötéves kamat utoljára tavaly június óta változott februárban, az addigi 4,20 százalékról 3,95 százalékra csökkent. Az egyéves kamat 2022 augusztusa óta kétszer módosult, először tavaly júniusban 3,65 százalékról 3,55 százalékra, majd augusztusban a jelenleg is érvényes 3,45 százalékra lett állítva.

A PBOC hétfőn nem módosította a középtávú likviditási hiteleinek (MLF) 1,8 százalékos kamatát, amelyet legutóbb tavaly augusztusban csökkentett 10 bázisponttal. Az MLF a kínai jegybank által a kereskedelmi bankok likviditásának biztosítására használt fontos hitelezési eszköz, amely közvetlen hatással van az LPR kamatlábra.

Az LPR 2019 augusztusában vált az új benchmarkká a kínai központi bank kamatreformja után. 2020 óta a jegybank megköveteli a bankoktól, hogy az új hitelek kamatainak meghatározásakor az LPR-t vegyék alapul. Az ötéves kamatláb a jelzáloghitelek költségét befolyásolja közvetlenül, míg az éves kamatláb az összes többi hitel költségét határozza meg.

A Reuters szerint a kínai új lakások árai májusban több mint 9 és fél év óta a leggyorsabb ütemben csökkentek, ami a hivatalos adatokból is kiderül. Az ingatlanszektor nyomott állapotban van, annak ellenére, hogy a kormányzat erőfeszítéseket tesz a túlkínálat visszaszorítására és az eladósodott fejlesztők támogatására.

Az új banki hitelezés Kínában májusban a vártnál kevésbé nőtt, és néhány kulcsfontosságú pénzmutató rekordalacsony szintre esett. Ez arra utal, hogy a világ második legnagyobb gazdasága még mindig küzd a fellendülés ütemének felgyorsításáért.

Ezzel párhuzamosan, a kínai bankszektor szabályozó hatósága arra utasította a kisebb bankokat, hogy 2026 végéig számolják fel a vagyonkezelési üzletágaikat. Ez a lépés a pénzügyi szektor kockázatainak megfékezésére irányuló pekingi erőfeszítések részeként történt, és azokat a kisbankokat érinti, amelyek nem hoztak létre vagyonkezelő leányvállalatokat.