Európa vezető zöld kriptobányászati vállalatává fejlődne a magyar Greenhash

A magyar Enerhash Technologies Zrt., mely a megújuló erőművek bővülését felhasználva forradalmasítja a bitcoin bányászatot, Greenhash márkanevet vesz fel és tervei szerint év végéig belépne a BÉT XTEND piacára. A vállalat, mely már több zöld kriptobányászati projektet is üzemeltet, jelentős kapacitás- és árbevétel-bővülést tervez.

Az Enerhash Technologies Zrt. három év alatt több milliárd forint értékben kapott magánbefektetést, és a tavalyi kiugró, 1,3 milliárd forintos adózott eredményt ért el a stabil üzemi eredményt kiegészítő pénzügyi eredménye révén. A vállalat, mely 2021-ben alapított, nagy kapacitású számítástechnikai adatközpontokat telepít zöldenergiát termelő erőművek mellé, így optimalizálja az energiaellátást és hasznosítja az erőművek által termelt tartalékokat. A Greenhash márkanév bevezetésével a cégcsoport energetikai projektjeitől különválasztják a zöld kriptobányászati beruházásokat, biztosítva az átláthatóságot a befektetők felé.

Jogg Balázs, az Enerhash Technologies Zrt. társalapítója szerint az új márkanév létrehozására azért van szükség, hogy a Greenhash zöld kriptobányászati beruházásait el lehessen választani a cégcsoport további energetikai projektjeitől.

A Bitcoin évente megközelítőleg 145 TWh-t fogyaszt, ami a világ energiafelhasználásának 0,32 százalékát jelenti, és a kriptovaluták előállításához használt energia 57 százalékát víz-, szél-, nap- és egyéb zöld energiaforrások biztosítják. A Greenhash a megújuló energiaforrások többletkapacitásaira támaszkodva szeretné fenntarthatóvá tenni a kriptobányászatot. Európában egyedülálló módon a Greenhash foglalkozik zöld bitcoin bányászattal, és a BÉT XTEND tőzsdén megjelenve a részvényt vásárlók szabályozott és kiszámítható módon szállhatnak be a 100 százalékban zöld Bitcoin termelésbe.

Új-Zélandon az Enerhash a Grid Share energetikai cég felkérésére foglalkozik a zöldenergia optimalizálásával, ahol a Pioneer Energy energetikai vállalat a Greenhash közreműködésével kriptobányákkal használja ki a szabad kapacitásokat. Svédországban pedig egy 79 erőművel rendelkező vállalat mellé telepített a Greenhash egy 3 MW kapacitású számítástechnikai adatközpontot. Az állami energetikai vállalatnak kiegyensúlyozó szolgáltatást nyújt a magyar techcég az áramhálózaton, és a vízerőművek ellátják az adatközpontot árammal.

Kovács Gábor, a társalapító szerint a vállalat küldetése a megújuló energiaforrásokra való globális átállás támogatása és gyorsítása. A technológia iránti növekvő igény mellett a nyilvános részvénykibocsátás célja pozitív társadalmi és környezeti hatások elérése, valamint az üzemméret növelése és skálázása. Kovács Gábor bízik benne, hogy öt éven belül vezető szerepet tölthetnek be a kontinensen a zöld kriptobányászat területén.