Összecsapás a Dél-kínai-tengeren: karddal és ököllel harcoltak a kínai és fülöp-szigeteki katonák

A Dél-kínai-tengeren régóta húzódó területi vita újabb erőszakos összecsapáshoz vezetett, amikor a kínai és a fülöp-szigeteki katonák összetűztek a vitatott zátonyok egyikén.

A konfliktus a Second Thomas-zátonyon robbant ki, amikor a fülöp-szigeteki katonák ellátmányt szállítottak a területen állomásozó csapataiknak. A kínai partiőrök kardokkal, lándzsákkal és késekkel támadtak a fülöp-szigetieire, akik puszta kézzel védekeztek. Az összecsapás során egy filippínó katona elvesztette a hüvelykujját.

Romeo Brawner tábornok, a fülöp-szigeteki katonai vezetés tagja szerint a kínaiak nemcsak támadtak, hanem megdöntötték és kizsákmányolták a hajóikat is. Brawner "kalózkodásnak" nevezte a kínaiak cselekedetét, és hangsúlyozta, hogy nincs joguk akadályozni a fülöp-szigeteki műveleteket, sem pedig elpusztítani a hajókat a Fülöp-szigetek saját, kizárólagos gazdasági területén.

Kína viszont saját területének tekinti az érintett szakaszt, és állítása szerint a partiőrség csak rendvédelmi feladatokat látott el, professzionálisan és visszafogottan. Az esetért a Fülöp-szigetekieket tették felelőssé, mondván, hogy figyelmen kívül hagyták a kínai felszólításokat.

A vitatott zátony Kínától mintegy 1000, a Fülöp-szigetektől pedig 200 kilométerre helyezkedik el. Kína rendszeresen blokkolja az ide tartó ellátmányokat. A Fülöp-szigetek egy szándékosan zátonyra futtatott hajót használ katonai támaszpontként, amelyből már többször volt konfliktus, legutóbb tavaly augusztusban, amikor a kínaiak vízágyúval támadtak.