Kutyabarát strandok Magyarországon: térkép és tippek

A kánikulai napokon nem csak az emberek, hanem a kutyák is örömmel hűsölnek a vízben. Magyarországon egyre több helyen találhatunk kutyabarát strandokat, ahol a négylábúak is szabadon élvezhetik a pancsolást.

A kutyatartók igényeinek megfelelően hazánkban már 22 kutyabarát fürdőhely várja a gazdikat és kedvenceiket. A kutyabarathelyek.hu által közzétett információk szerint a kutyás strandok népszerűsége folyamatosan nő, és a kutyatartók számára fontos, hogy kedvenceikkel együtt tölthessék a minőségi időt, még a nyaralások során is.

Máté Krisztián, a kutyabarathelyek.hu társalapítója elmondta, hogy a kutyás vendégek felé nyitó strandok száma egyre nő, és a kutyabarát szolgáltatások kialakításához gyakran kérik a portál segítségét. A kutyabarát strandoknak bizonyos előírásokat kell betartaniuk, mint például a megfelelő távolság megtartása az embereknek fenntartott strandoktól, a hulladékgyűjtés biztosítása és a vízbe helyezett lejárók kialakítása.

Hornyák-Schmidt Zsófia, szintén a kutyabarathelyek.hu társalapítója hozzátette, hogy a minősített kutyabarát helyek elősegítik a települések turizmusát, hiszen a kutyatartók jelentős részt képviselnek a belföldi turizmusban. Fontosnak tartja, hogy a kutyás fürdetőhelyek szabályait mindenki tartsa be, például csak féregtelenített, megfelelő oltásokkal és chippel ellátott kutyák használhatják a strandokat.

A kutyás strandolás szabályai között szerepel, hogy csak biztonságos helyeken fürödjünk, figyeljünk a kutyánk bőrének védelmére, és vigyünk magunkkal minden szükséges kelléket.

A kutyák is leéghetnek, ezért fontos, hogy naptejjel védjük őket, különösen az érzékeny területeken, mint az orr, a szemek környéke és a lágyék. Ha napégést észlelünk, állatorvoshoz kell fordulni. A kutyák túlhevülése is veszélyes lehet, ezért a hőguta elkerülése érdekében fokozatosan kell hűteni és pihentetni őket árnyékban.

A kutyás strandolás során figyelembe kell venni másokat is, és ha kedvencünk zavarja őket, akkor vissza kell hívni. A vízpartokon élő védett fajokra is tekintettel kell lenni.