Gyenge hidegfront hozhat enyhülést a kánikulában

Csütörtökön Magyarországot egy gyenge hidegfront érinti, amely nem hoz csapadékot, de a hőmérséklet átmeneti mérséklődését eredményezi az ország északkeleti és nyugati részein, míg délen továbbra is perzselő hőség várható.

A hidegfront hatására északkeleten 25-30, nyugaton és északnyugaton 28-30 fok közötti hőmérsékletekre lehet számítani. Ezzel szemben a többi területen a nagy meleg marad, ahol a hőmérséklet 31 és 36 fok között tetőzhet, a legmagasabb értékeket délen mérhetjük. Csütörtökön az északnyugati és északkeleti megyékben a napi középhőmérséklet 25 fok alatt maradhat, míg máshol jellemzően 25 fok körül vagy afelett, a déli tájakon pedig 27 fok környékén alakulhat.

A Balatonnál Siófoknál 25, a Velencei-tónál Agárdnál 23 fokos vízhőmérsékletet mértek, és a napsütést időnként fátyolfelhőzet, valamint szaharai por is szűrheti.

Pénteken a hőség tetőzhet, napközben 30-39 fok várható, a déli-délkeleti szél a keleti-északkeleti tájak kivételével több helyen megélénkül. A napsütés mellett estefelé nyugaton és délnyugaton záporok, zivatarok is kialakulhatnak. A hőmérő higanyszála kora reggel északkeleten 13-15, máshol 16-23, napközben pedig 30-39 fok között ingadozhat, a legmagasabb értékeket délen és délnyugaton mérhetjük.

Szombaton egy újabb hidegfront érkezik, amely északnyugati széllel, záporokkal és zivatarokkal érkezik. Az ország északnyugati részén enyhül a hőség, 28-32 fok várható, míg délen és keleten még 33-38 fok közötti maximumokra kell készülni. Szombat éjfélig továbbra is harmadfokú hőségriadó van érvényben, mivel a hőség az egészséges szervezetet is megviseli, különösen veszélyeztetve a kisgyermekeket, időseket, várandósokat, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élőket.

Vasárnapra több helyen szeles idő várható, a napsütést gomolyfelhők zavarhatják meg, és helyenként záporok, zivatarok is előfordulhatnak. Az egész országban mérséklődik a hőség, a hőmérséklet 27 és 34 fok között alakul.

Hétfőn hasonló időjárásra számíthatunk, mint vasárnap, a hőmérsékleti maximumok 27-33 fok között alakulnak.