Az öngól vezeti a foci-Eb góllövőlistáját

Tizenöt mérkőzés után az öngól vezeti a góllövőlistát a jelenlegi Európa-bajnokságon, ami majdnem 10 százalékos arányt jelent az eddigi 42 gólból.

A válogatott labdarúgás színvonalához képest izgalmasnak ígérkezik a mostani Európa-bajnokság, amelyen eddig viszonylag kevés unalmas mérkőzést láthattunk, és számos látványos gól is született. Néhány kiemelkedő egyéni teljesítmény is említésre méltó, mint például Jamal Musiala, Nicoló Barella, Fabián Ruiz vagy Jude Bellingham játéka, de a torna legeredményesebbje eddig az öngól, vagyis az "Own Goal" [^The Athletic].

Az öngólok sorozata már a nyitómeccsen megkezdődött, amikor a skótok Rüdigert fejbe rúgták, és a labda Neuer kapujába vágódott. Az osztrák-francia találkozón Maximilian Wöber fejelt saját kapujába, a portugál-cseh mérkőzésen Staněk és Hranáč okozta a portugál egyenlítőgólt, míg a horvát-albán meccsen Klaus Gjasula volt az öngól szerzője, bár később ő mentette meg csapatát egy góllal [^The Athletic].

Érdemes megjegyezni, hogy Scott McTominay gólja a skót-svájci mérkőzésen valójában Fabian Schär öngólja is lehetett volna, de végül a skót játékos neve mellett jegyezték fel a találatot [^The Athletic].

Amennyiben az öngólok továbbra is ilyen gyakorisággal születnek a tornán, akkor valószínűleg megdől a három évvel ezelőtti, 2021-es Európa-bajnokságon felállított 11 öngólos rekord. Az öngólok története 1976-ra nyúlik vissza, amikor Anton Ondruš talált a saját kapujába, azóta azonban hosszú évtizedekig ritkának számítottak az öngólok. Az 1996-os és a 2000-es Európa-bajnokságokon csak egy-egy, 2004-ben kettő, 2008-ban ismét csak egy, míg 2016-ban három öngól született [^The Athletic].