Az USA tiltakozik az EU erdőirtás elleni intézkedése ellen

Az Amerikai Egyesült Államok kormánya hivatalosan is felszólította az Európai Uniót, hogy halassza el az erdőirtással összefüggő termékek importjára vonatkozó új szabályozás bevezetését, mivel az amerikai termelők nem tudnak megfelelni az új dokumentációs követelményeknek.

Az amerikai kormányzat aggodalmát egy május 30-i levélben fejezte ki, amelyet Gina Raimondo kereskedelmi miniszter, Thomas Vilsack mezőgazdasági miniszter és Katherine Tai kereskedelmi megbízott írt alá. A levél szerint az új szabályozás jelentős nehézségeket okozna az amerikai termelőknek, különösen a faipar, a papír- és cellulózipar számára, amelyek jelentős mennyiségben exportálnak termékeket az EU piacára. Az USA Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának adatai szerint 2022-ben körülbelül 3,5 milliárd dollár értékű erdészeti terméket szállítottak Európába.

Az Európai Unió új törvénye a kereskedőket arra kötelezné, hogy igazolják: az általuk importált termékek előállítása során nem történt erdőirtás. Ez a követelmény több termékre is kiterjed, többek között a csokoládéra, bútorokra és különféle szarvasmarha-termékekre. Az Amerikai Földészeti és Papíripari Szövetség (AF&PA) szerint a törvény előírásainak való megfelelés lehetetlen.

Nem csak az Egyesült Államok, hanem más országok, mint például Indonézia és Malajzia, amelyek jelentős pálmaolajtermelők, szintén nyomást gyakorolnak az EU-ra a jogszabály alkalmazásának elhalasztása érdekében. Az EU-n belül is vannak, akik ellenzik a törvényt, mivel az kizárhatja a fejlődő országok kistermelőit az ellátási láncból, állítja az ENSZ által támogatott Nemzetközi Kereskedelmi Központ.