Amerikában már a jövendő Trump-kormányzat ellen készülnek demokráciavédő csoportok

Egy formálódó koalíció, amely Donald J. Trump programját a demokráciát fenyegető veszélynek tekinti, rendkívüli megelőző lépéseket tesz, hogy novemberi győzelme esetén megtegye a szükséges intézkedéseket.

Donald J. Trump elnökségének ellenzői potenciális pereket terveznek arra az esetre, ha novemberben megválasztják, és esetleg tömeges deportálásokat hajt végre a bevándorlók körében, ahogyan azt megígérte. Az egyik csoport új könyvvizsgálót fogadott fel, hogy ellenálljon egy második Trump-kormányzat minden olyan kísérletének, amely az adóhivatalt rájuk küldi. A demokrata vezetésű állami kormányok még abortuszgyógyszereket is felhalmoznak.

A demokrata tisztségviselők, progresszív aktivisták, megfigyelőcsoportok és volt republikánusok kiterjedt hálózata rendkívüli lépéseket tesz, hogy felkészüljön egy esetleges második Trump-elnökségre. Joanna Lydgate, a States United Democracy Center vezérigazgatója szerint Trump világossá tette, hogy semmibe veszi a törvényt, és teszteli rendszerünk határait.

Miközben a Legfelsőbb Bíróság elutasította a mifepriszton abortusztabletta szövetségi jóváhagyásának érvénytelenítésére tett kísérletet, a liberálisok attól tartanak, hogy egy új Trump-kormányzat visszavonhatja a jóváhagyást.

Az államok betáraznak az abortusztablettákból

Jay Inslee, Washington állam demokrata párti kormányzója elmondta, hogy elég nagy mennyiségű mifepriszton tabletta áll rendelkezésre ahhoz, hogy államában a nők számára egy második Trump-kormányzat alatt is megmaradjon a hozzáférés. A készletet egy állami raktárban zárolták.

Minden választási évben szóba kerül, hogy mi történhet, ha a másik oldal nyeri a Fehér Házat. Ha Trump visszatér a hatalomba, nyíltan tervezi, hogy radikális változásokat vezet be. Ian Bassin, a Protect Democracy ügyvezető igazgatója szerint annak megtervezését, hogy miként lehet ellenállni egy ilyen menetrendnek, nem egy közönséges politikai vitának kell tekinteni.

Számos érintett centrista és baloldali csoport vezetője ragaszkodik ahhoz, hogy energiáikat elsősorban annak megakadályozására fordítsák, hogy Trump egyáltalán újra hatalomra kerüljön. Patrick Gaspard, a CAP Action Fund vezérigazgatója szerint Trump és csatlósai egy autoriter tankönyvből játszanak.

A Biden-kormányzat tavasszal egy sor rendeletet hozott, olyan határidővel, hogy biztosítsa, ezeket a szabályokat ne lehessen jövőre egy 1996-os törvény alapján hirtelen hatályon kívül helyezni. Steven Cheung, a Trump-kampány egyik szóvivője elítélte ezeket az erőfeszítéseket.

Számos csoport kezdte meg az együttműködést

A különböző csoportok, amelyek aggódnak amiatt, hogy mit jelenthet egy második Trump-elnökség, szintén elkezdtek azon gondolkodni, hogyan működjenek együtt. Kica Matos, a Nemzeti Bevándorlási Jogi Központ elnöke szerint ez a csoport májusban tartott négyórás online gyakorlatára épített.

A jövő hónapban pedig a Trump-ellenes konzervatív Principles First csoport és Norman Eisen konferenciát szervez a New York Egyetemen. Maurice Mitchell, a Working Families Party vezetője szerint a Trump programjával szembenálló aktivisták elsősorban azt próbálják megakadályozni, hogy a volt elnök győzzön.