Lakásárak: Alkuk lehetősége a kereslet növekedése mellett

A lakáspiaci kereslet növekedése ellenére az OTP Ingatlanpont közleménye szerint még mindig vannak lehetőségek jelentős megtakarításokra az ingatlanvásárlás során.

Az idei év elején a lakáspiaci érdeklődés növekedése folytatódott, ami a március-májusi időszakban a tavalyi tavaszi forgalomhoz hasonló lendületet hozott. Az alkuk mértéke azonban a trendeknek megfelelően csökkent, országos átlagban 6,4 százalékot alkudhattak le a vevők az utolsó irányárhoz képest, ami 0,1 százalékponttal kevesebb, mint a téli hónapokban.

A vidéki alkupozíciók csökkenése általános volt, különösen a megyei jogú városokban, ahol 6,3 százalékról 5,5 százalékra mérséklődött az alku mértéke. A kisebb városokban és községekben is csökkent az elérhető engedmény mértéke, 7,9 százalékról 7,5 százalékra, illetve 7,9 százalékról 7,8 százalékra. Budapest azonban trendtörőnek bizonyult, ahol az alku mértéke növekedett 3,0 százalékról 3,2 százalékra.

A panellakásoknál volt a legnagyobb mértékű csökkenés, 4,6 százalékról 3,5 százalékra, míg a hagyományos építésű lakásoknál és a házaknál egyaránt 0,3 százalékponttal mérséklődött az átlagos alkulehetőség, 4,4 százalékról 4,1 százalékra, illetve 8,3 százalékról 8 százalékra. A megyeszékhelyeken a lakásoknál, a kisebb városokban pedig a házaknál volt a legnagyobb a változás.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint a tavasz végére kialakult alkuszint a legutóbbi 2022 nyarán volt ilyen alacsony, és a forgalom bővülésével az alkuk további csökkenésére számíthatunk.

Az OTP Ingatlanpont adatai szerint azonban még mindig vannak példák jelentős megtakarításokra. Egy Tisza-menti városban például egy vásárló 57 százalékot alkudott le egy felújítandó családi ház árából, amelyet 1 millió 250 ezer forintért szerezhettek meg. Más esetekben is voltak jelentős, akár 29 százalékos megtakarítások a különböző településeken. Budapesten is előfordult, hogy egy garzonlakás esetében 17 százalékos alkut értek el.

Nem minden esetben csökkent azonban az ingatlanok ára. Karcagi járásban egy családi házért végül 1 millióval többet, azaz 16 százalékos felárat fizetett az új tulajdonosa. Két fővárosi ingatlan esetében is 8-8 millió forinttal nőtt a vételár az alku során.

A jelentés hangsúlyozza, hogy a tavaszi adatok alapján szinte mindenhol felbukkanhatnak jelentős megtakarítást kínáló alkuk, függetlenül a település nagyságától vagy az ingatlan állapotától.