A magyarok előszeretettel fizetnek kártyával külföldön

A magyarok körében népszerű a bankkártyás fizetés külföldi utazások során, és ebben a régióban kiemelkedően magas, 84 százalékos arányban tervezik így intézni pénzügyeiket.

Az idei év első negyedévében a magyarok jelentősen többet használták bankkártyájukat külföldön, még a nyaralási szezon kezdete előtt is. Egy nemzetközi kártyatársaság felmérése szerint a magyar válaszadók 84 százaléka tervezi, hogy a határon túl kártyával, okostelefonnal vagy okosórával fizet, ami magasabb a 80 százalékos régiós átlagnál.

A Visa felmérése alapján a magyarok 40 százaléka tervez külföldi nyaralást az idén, szemben a 2023-as 32%-kal. A válaszadók közel fele két-három külföldi látogatást is tervez a főszezonban, leginkább Olaszországba, Horvátországba vagy Ausztriába. Egy korábbi felmérés szerint azonban csak minden ötödik magyar lát esélyt legalább ötnapos külföldi utazásra, és a válaszadók 71 százaléka pénzhiányt jelölt meg ennek okaként.

A Visa további eredményei szerint 2023-hoz képest csökkent azoknak a száma, akiket az infláció és a megélhetési költségek emelkedése gátol az utazásban. A mostani szezonra ez 23 százalék volt a tavalyi 26 százalékhoz képest.

A közép- és kelet-európaiak döntő többsége, 75 százaléka az indulás előtt határozza el, hogyan fog fizetni az út során. Ha más pénznemben kell fizetniük, 53 százalékuk ugyanazt a kártyát tervezi használni, mint otthon. A magyarok és a románok hajlamosabbak másik kártya használatára, és a magyar kártyahasználók 59 százaléka többdevizás számlához kapcsolódó kártyát választ az utazáshoz.

Az idei első negyedévben a belföldi kártyás vásárlások száma és értéke több mint 10 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, de a külföldi kártyás költés még ennél is dinamikusabban emelkedett. A határon túli vásárlások darabszáma 22,5, értéke pedig 25,9 százalékkal nőtt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a külföldi készpénzfelvétel csökkent a betéti kártyáknál, de a hitelkártyákkal történő készpénzfelvétel 11 százalékkal nőtt, és majdnem 8 százalékkal több valutát vettek ki az ATM-ekből. Ez pedig nem éri meg, mivel magas díjak és hitelkamatok terhelik.

Az MNB tájékoztatása szerint az idei első negyedévben a készpénzfelvételi tranzakciók száma 2,7, értéke pedig 6,2 százalékkal csökkent 2023 első negyedévéhez képest. Ugyanakkor a készpénz befizetések száma 1,9 százalékkal nőtt, értéke pedig 6,4 százalékkal csökkent.

Ebben az évben átlagosan 328 ezer forintot szánunk személyenként a leghosszabbra tervezett külföldi utazásunkra, a nyaralók közel fele azonban 80-320 ezer forint közötti kiadással tervez. A pihenés helyszínén elsősorban ételre és italra, szórakozásra és ajándéktárgyak vásárlására költenének a legtöbben.

Az idénre tervezett utazások 65%-át önállóan szervezzük meg, ez Magyarországon a legjellemzőbb a vizsgált országok között. Az utazás tervezésekor szívesen használjuk az internetet - a Visa kutatása szerint az önállóan szervezett utazások esetén a szállást (64%) és az utazást (32%) is ilyen módon vásároljuk meg. Mindkét szolgáltatás esetében a legnépszerűbb fizetési módnak a bankkártya bizonyult. Az OTP Bank tapasztalatai is azt mutatják, hogy nyári hónapokban az utazással, szállással kapcsolatos költés emelkedik meg a kártyás tranzakcióknál.