A magyar munkavállalók fizetéseinek változása

Minden tizedik munkavállalónak csökkent a keresete egy év alatt, míg minden huszadiknak 50%-kal vagy annál is nagyobb mértékben nőtt a bére tavaly. A dolgozók többségének, 60%-ának csökkent a reálbére.

A Központi Statisztikai Hivatal elemzése szerint 2023-ban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 14,2%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Az átlagkereset növekedése mögött azonban jelentős eltérések figyelhetők meg. A teljes munkaidős álláshellyel rendelkezők 89,1%-ának nőtt a keresete az előző évhez képest, ezen belül közel 60%-uknak 5 és 24,9% között, minden ötödik munkavállalónak pedig legalább 25,0%-kal. Mindazonáltal, a 25% feletti bérnövekedéssel rendelkezők aránya 5,8 százalékponttal csökkent, míg az 5–14,9%-os bérnövekedéssel rendelkezőké 6,5 százalékponttal nőtt a 2022-es adatokhoz képest.

A keresetek változását befolyásolhatta az alapbér mellett az egyéb kereseti elemek, mint például a bérpótlékok vagy a jutalmak változása is, bár ezekre vonatkozóan nincsenek részletes adatok. A keresetváltozás eloszlásának vizsgálata alapján látható, hogy 2022-ben és 2023-ban a csökkenő keresettel rendelkezők aránya majdnem a felére esett, miközben a 15–24,9 és a 25–49,9%-kal növekvő keresetűek aránya jelentősen megnőtt.

Az ágazatok közötti eltérések is markánsak. 2023-ban szinte minden nemzetgazdasági ágban emelkedett az átlagkereset, kivéve a közigazgatást és védelmet, ahol a 2022 februárjában kifizetett fegyverpénz bázishatása miatt csökkent a kereset. Az ipar ágaiban az átlag feletti mértékben nőtt az átlagkereset, az energiaiparban pedig a csökkenő bérrel rendelkezők aránya a legalacsonyabb, mindössze 3,7%. A víz- és hulladékgazdálkodás, az energiaipar és a bányászat területén volt a legmagasabb a 25% feletti bérnövekedést elérők aránya, míg a feldolgozóiparban a legtöbb munkavállaló bére 15–24,9% közötti mértékben emelkedett.

A magas éves infláció következtében 2023-ban a keresetek vásárlóereje 2,9%-kal csökkent, ami azt jelenti, hogy a teljes munkaidőben alkalmazásban álló személyek több mint hattizedének (61,8%) csökkent a vásárlóereje a nettó bérének, annak ellenére, hogy jelentős béremelkedés történt.