A koronavírus elleni immunitás titka

Brit kutatók felfedezték, hogy egyes emberek szervezetének elsődleges védelmi vonala annyira erős, hogy a koronavírus nem, vagy csak alig képes áthatolni rajta.

A University College London kutatói egészséges felnőttekkel végeztek kísérletet, akik korábban nem estek át a fertőzésen és nem is kaptak oltást. A vizsgálat során a résztvevők orrába adtak be egy kis adag koronavírust, hogy megfigyeljék az immunrendszer reakcióját.

A kutatásban 36 önkéntes vett részt, akik közül 16-an voltak azok, akiknél részletesen követték az immunsejtek aktivitását a fertőzés előtt, alatt és után. A résztvevőket három csoportra osztották: hat embernél tartós fertőzés alakult ki, háromnál átmeneti pozitív teszteredményeket regisztráltak fertőzés nélkül, míg heten abortív fertőzést tapasztaltak, ahol a tesztek sosem mutattak pozitív eredményt, de az immunválasz kimutatható volt.

A kutatók megállapították, hogy az abortív fertőzést tapasztalók és az átmenetileg pozitív teszteredményt produkálók esetében a HLA-DQA2 gén magas háttéraktivitását észlelték. Ez a gén az antigénprezentáló sejtekben található, amelyek az immunrendszer részei és képesek az idegen antigéneket bemutatni az immunrendszernek.

A Nature folyóiratban megjelent tanulmány szerint azoknál az embereknél, akiknél magasabb a HLA-DQA2 gén aktivitása, hatékonyabb lehet az immunválasz a koronavírus-fertőzésre. Ez azt jelentheti, hogy a vírus nehezebben tör át a szervezet elsődleges védelmi vonalán, bár ez nem garantál teljes immunitást.

Azok a résztvevők, akik megfertőződtek, lassabb HLA-DQA2 gén reakciót mutattak, ami átlagosan öt napos késést jelentett a vírusra adott válaszban, így a vírusnak lehetősége volt megtelepedni a szervezetben.

A kutatás eredményei hozzájárulhatnak hatékonyabb kezelések és koronavírus elleni vakcinák fejlesztéséhez.