Otthonfelújítási program: változások és kritikák

A kormány részletesen bejelentette az otthonfelújítási program módosításait, amelyeket társadalmi egyeztetés után hoztak meg. A szektor és a lakosság is érdeklődéssel fogadta az új intézkedéseket, bár a program nem nyújt segítséget a leginkább leszakadt csoportoknak és térségeknek, ahol a házak energiahatékonysága jelentős problémát jelent.

Július 1-től lehetőség nyílik kölcsönkérelem benyújtására az otthonfelújítási program keretében, amely a 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére nyújt vissza nem térítendő támogatást és kamatmentes kölcsönt. A programhoz az Európai Unió által biztosított források, a Nemzeti Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv, valamint a REPowerEU keretösszege 108 milliárd forint, amelyből körülbelül 20 ezer lakóépület fejlesztése valósulhat meg.

A program keretében a beruházási keret 7 millió forint maradt, amely önerőből, kölcsönrészből és vissza nem térítendő támogatásból tevődik össze. A támogatás és a hitel összege 2,5 és 3,5 millió forint között változhat, a lakóhely és a jövedelmi helyzet függvényében. A projektekre elszámolható költség továbbra is 7 millió forint, és a saját forrás mértéke 14,3 százalék. A futamidő a korábbi 8 évről akár 12 évre is emelkedhet, a havi törlesztőrészlet pedig 14–25 ezer forint között alakulhat.

A támogatható tevékenységek közé bekerült a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése és a faszerkezetű nyílászárók beszerelése is. Az építési anyagok közé az EPS-hőszigetelés mellett a kőzetgyapot hőszigetelés is bekerült. Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozat elnöke szerint a támogatható ingatlanok körét is kibővítették, beleértve a belterületi, külterületi, zártkerti lakóházakat, szabadon álló családi házakat, sorházi családi házakat és ikerházakat.

A program pozitív hatással lehet az építőiparra, ahol a válaszadó szakemberek többsége a megrendelések növekedésére számít. A JóSzaki kutatása szerint a szakik 81 százaléka képes 1 héten belül árajánlatot adni, és a munkákat 61 százalékuk 2 héten belül, további 25 százalékuk egy hónapon belül el tudná végezni. A Mapei Kft. gyorsfelmérése szerint az épületszigetelő szakemberek 56 százaléka tervezi, hogy részt vesz a programban, és a homlokzati hőszigetelés átlagos munkadíja júniusban 11 729 forint volt négyzetméterenként.

Azonban a program nem nyújt segítséget azoknak a térségeknek, ahol a lakosság megélhetési válsággal küzd, és az európa-bajnok infláció miatt képtelenek részt venni a programban. A kormány ugyan kritizálja Brüsszelt, de a nemzetgazdasági miniszter szerint az otthonfelújítási program hatékonyan segíthet a gazdaság helyreállásában, bár ez önmagában nem elegendő lépés a háború és a világjárvány gazdasági hatásainak leküzdésére.