Butikbankok és a kisvállalkozások új lehetőségei

A MagNet Bank, mint butikbank, egyedi megközelítéssel támogatja a mikro- és kisvállalkozásokat, amelyek gyakran nem kapnak kellő figyelmet a nagyobb pénzintézetek részéről.

A butikbankok piaci részesedésük növelésében az egyedi elbírálás és az ügyféllel való közös gondolkodás révén érnek el sikereket. A MagNet Bank esetében is fontos a személyre szabott hozzáállás, különösen a mikro- és kisvállalatoknál, amelyek gyakran nem találnak megértő partnerre a magyar bankrendszerben. Posch Richárd, a MagNet Bank banküzleti igazgatója szerint a bank célja, hogy támogassa a kis cégeket, amelyek így gyorsabban növekedhetnek és válnak versenyképesebbé, ami később a bank számára is előnyös lehet.

A MagNet Bank egyik sikertörténete az ország első elektromosautó-szervizének finanszírozása, ahol a bank 80 millió forinttal járult hozzá a cég 150 millió forintos beruházásához. A solymári műhely mára fontos szereplővé vált a használtautó-piacon.

A MagNet Bank saját termékei között megtalálhatóak a dobozos, azaz standardizált hiteltermékek is, amelyek gyors és egyszerű hitelelbírálást tesznek lehetővé. Ilyen például a napelemparkok finanszírozására, magánszemélyeknek napelemek telepítésére vagy elektromos autó és kerékpár vásárlására szánt termékek. A bank szervezeti felépítése lehetővé teszi az egyedi hitelek és rendszerek gyors kialakítását.

A MagNet Bank a Széchenyi Kártya Programhoz is csatlakozott, és 2022-ben közel 20 milliárd forint Széchenyi hitelt helyezett ki, amelynek 60 százaléka beruházási hitel volt. Posch Richárd szerint a bank ebben a szegmensben is kiemelkedően teljesít, ami az egyedi elbírálásnak köszönhető.

A banknál fontos szempont az értékalapú hitelezés is, amelynek keretében a fenntarthatóság kiemelt szerepet kap. A MagNet Banknál azok az ügyfelek, akik a fenntarthatóság iránt elkötelezettek, hosszú távú gondolkodást és tudatosságot képviselnek, ami csökkenti a bank számára a kockázatot.

A MagNet Bank a filmfinanszírozás területén is aktív, 2023-ban közel 50 magyar produkció finanszírozásához járult hozzá 7 milliárd forinttal. A bank a niche piacokat célozza meg, ahol a versenytársak nem aktívak, és ahol a bank saját erőforrásait tudja kamatoztatni.

A közeljövőben a MagNet Bank a KKV-k generációváltásában szeretne aktív szerepet vállalni, hiszen a kutatások szerint a családi vállalkozások jelentős részét érinti ez a kérdés. A bank egyedi elbírálást igénylő tranzakciókban lát lehetőséget, és kész támogatni az új tulajdonosokat a vállalatátadás folyamatában.