A Hamász felszámolhatatlansága

A Hamász terrorszervezetet nem lehet teljesen felszámolni, mivel az egy gondolat, egy párt, amely mélyen gyökerezik az emberek szívében – jelentette ki az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője, Daniel Hagari. Hagari szerint azok, akik úgy vélik, hogy a Hamászt lehetetlen elpusztítani, tévednek, és politikai síkon kellene alternatívát találni a radikális iszlamista szervezetre. Hagari hozzátette, hogy a Hamász megsemmisítéséről szóló nyilatkozatok félrevezetik a nyilvánosságot, és hangsúlyozta, hogy politikai jövőképet kell követelni a Gázai övezet számára.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala reagálva a szóvivő szavaira, kiemelte, hogy a biztonsági kabinet célja továbbra is a Hamász megsemmisítése, és az IDF is elkötelezett ebben a kérdésben. Netanjahu a hét elején feloszlatta a hattagú háborús kabinetet, ami várható lépés volt Beni Ganc tábornok távozása után. A miniszterelnök most a gázai háborúról tart konzultációkat egy kisebb miniszteri csoporttal, köztük Yoav Gallant védelmi miniszterrel és Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszterrel, akik korábban a háborús kabinet tagjai voltak.

Daniel Hagari a 13-as csatorna műsorában adott szerda esti interjújában kijelentette, hogy nem lehetséges a Gázai övezetben fogva tartott minden túszt katonai műveletekkel kiszabadítani. Hónapok óta folynak közvetett tárgyalások a konfliktus szereplői között egy esetleges fegyvernyugvásról, illetve a szélsőségesek által elhurcolt izraeli túszok szabadon engedéséről.

Yoav Gallant védelmi miniszter sürgette Netanjahut, hogy mozdítsa elő a Gáza háború utáni kormányzására vonatkozó terveket. Emellett figyelmeztette, hogy ha nem találják meg a Hamász helyettesét, az aláássa Izrael katonai eredményeit, mivel a terrorcsoport képes lenne átcsoportosulni és újraszerveződni. Televíziós beszámolók szerint Herzi Halevi, az IDF vezérkari főnöke és Ronen Bar, a Shin Bet vezetője is összeveszett Netanjahuval a közelmúltban a stratégiai tervezés miatt, míg Benny Gantz, a Nemzeti Egység vezetője a múlt héten lemondott a háborús szükségkormányról, miután a miniszterelnök nem volt hajlandó az általa kitűzött határidőre bemutatni a háború utáni tervet.

Netanjahu legidősebb fia, Yair is egyre gyakrabban ostorozta a hadsereg vezetőit az utóbbi napokban, őket hibáztatva az október 7-i mészárlásért, amiért a miniszterelnök - a védelmi vezetéssel ellentétben - többször is elutasította a felelősség vállalását.