Mesterséges intelligencia mint polgármester? Meglepő helyzet állt elő egy amerikai városban

Az OpenAI letiltott egy 42 éves amerikai férfit, miután az megpróbált egy AI-chatbot nevével indulni a lakóhelyén tartott polgármesteri választáson - számol be a CNN.

Zavaros fordulatot vett egy polgármesteri választás az Egyesült Államok Wyoming államában található Cheyenne városában. Egy férfi saját neve helyett egy "integrált virtuális állampolgár" névre keresztelt AI chatbotot szeretett volna feltüntetni a szavazólapon. Victor Miller, a 42 éves férfi elképzelése szerint a virtuális állampolgár az OpenAI mesterséges intelligencia technológiáját használta volna fel, hogy személyre szabott politikai döntéseket hozzon meg a város érdekében.

Az AI polgármester-jelölt karrierjét azonban még a megválasztása előtt derékba törte az OpenAI, miután leállította Miller hozzáférését az eszközhöz. A vállalat szerint a ChatGPT ilyen célú felhasználása ellentétes a cég irányelveivel, amelyekben tiltják a technológia felhasználását politikai kampányolás, lobbitevékenység, illetve személyre és demográfiai csoportra szabott kampányanyag készítése során.

Miller elmondása alapján, azért hozta létre a virtuális állampolgárt, mert korábban a város elutasította az általa leadott közérdekű adatigénylést, mivel a hivatalos dokumentumokat anonim módon szerette volna kikérni. Elgondolása szerint a mesterséges intelligencia tisztában van a jogi kötelezettségekkel, ezért ő képes lett volna megszerezni az anyagokat.

A férfi szerint az AI már rengeteg dologban segítette őt az élete során, például önéletrajza megírásában is, ezért úgy gondolta, hogy a város vezetésében is nagy hasznát vennék. Cheyenne városa nem reagált Miller vádjára a dokumentumokkal kapcsolatban. Azonban Wyoming állam vezető közigazgatási tisztviselője, Chuck Gray elmondása alapján szorosan követték Miller polgármesteri indulását. Magyarázata szerint nem csak a technológiát fejlesztő vállalat, hanem maga az állam is tiltja ezt a fajta rendhagyó politizálást.

A wyomingi törvények világosan kimondják, hogy a hivatalért való induláshoz jogosult választópolgárnak kell lenni, ami azt jelenti, hogy az illető valódi személy. Ezért egy mesterséges intelligenciával működő robot nem minősített választó - mondta Gray az esetről.

Az OpenAI nyilatkozata szerint nem Miller esete volt az egyetlen, aki politikai hasznot szeretett volna kovácsolni a fejlesztésükből. Steve Endacott, aki maga is egy mesterséges intelligenciával foglalkozó céget vezet, az Egyesült Királyságban idén esedékes parlamenti választási kampányában használta volna fel az új technológiát.

Jen Goldberg, a marylandi egyetem professzora szerint bármennyi adatot megtaníthatunk az AI-jal, de az sosem lesz képes helyettesíteni az emberi döntéseket. Szerinte van helye a mesterséges intelligenciának a politikában, azonban inkább egyes feladatokban tud segíteni a politikusoknak, nem pedig helyettesíteni őket.

David Karpf, a George Washington Egyetem kutatója szerint az egész eset inkább csak egy "trükk", amelyet nincs is értelme túl komolyan venni. Senki sem szavazna egy AI chatbotra, hogy egy várost irányítson - mondta Karpf az esetről.