35 ország követeli az LMBTQI-közösség elleni politikai támadások megszüntetését Magyarországon

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete szerint több fideszes politikust is meghívtak az amerikai nagykövetségi piknikre, és hangsúlyozta, hogy először állt össze ennyi ország, hogy kifejezze aggodalmát a magyarországi anti-LMBTQ törvények miatt.

Az Egyesült Államok és további 34 ország budapesti nagykövetsége, valamint több kulturális intézet is kiállt a magyarországi LMBTQI+ közösség mellett a 29. Budapest Pride Fesztivál alkalmából. A nyilatkozatban egyhangúlag sürgetik, hogy szűnjön meg az LMBTQ személyek és családjaik politikailag motivált célponttá tétele Magyarországon. Pressman hangsúlyozta, hogy a nyilatkozat elutasít minden erőszakos cselekményt, gyűlöletbeszédet, zaklatást, megbélyegzést és diszkriminációt, amely szexuális irányultság, nemi identitás, nemi önkifejezés vagy nemi jellemzők alapján irányul az egyének és közösségek ellen.

A nagykövet szerint a magyarországi jogszabály-alkalmazás és politikai retorika nem áll összhangban a nemzetközi emberi jogokkal és az emberi méltóság alapelveivel, és hozzájárul az LMBTQI+ közösség megbélyegzéséhez. A nyilatkozat kiemeli a vezetők és kormányok felelősségét az LMBTQI+ közösség iránti tiszteletben tartásban, jogok védelmében és a diszkriminatív törvények, gyakorlatok és politikák felszámolásában.

Pressman válaszolt a Telex kérdésére is, miszerint meghívott-e valakit a Fideszből vagy a kormányból az amerikai nagykövetségi piknikre. „Sokukat meghívtam, és remélem, hogy el tudnak jönni. Minisztereket, magas rangú tisztviselőket és véleményvezéreket is […] Természetesen a Fidesz tagjait, az ellenzék tagjait és minden releváns politikai szereplőt Magyarországon szívesen látunk az eseményen, amelyet nagy örömmel és tisztelettel rendezek az Egyesült Államok nevében” – mondta a nagykövet.

A 2024-es európai parlamenti választásokon a háborúellenes retorika volt a fő téma, azonban az LMBTQI+ kérdések sem maradtak ki a kampányból. Viktor Orbán a Fidesz év végi nagygyűlésén záróbeszédében "Nem migráció, nem gender, nem háború!" szavakkal fejezte be beszédét.

Az LMBTQI+ közösség elleni politikailag motivált támadásokat idén először nevezték meg a közös diplomáciai nyilatkozatban. A Libri könyvesboltokban egy magyar író könyveit más kategóriába sorolták és más polcokra helyezték át, valamint egy másik könyvesbolt, a Líra ellen is jogi eljárás indult az 2021-ben elfogadott, kormány által gyermekvédelmi törvénynek nevezett, kritikus körökben anti-LMBTQ törvényként emlegetett jogszabály miatt, amely bünteti a kiskorúaknak szóló, különböző szexuális irányultságokról szóló információk terjesztését.

Budapest Pride a közös nyilatkozatot történelminek nevezte, külön kiemelve, hogy Lengyelország is az aláírók között volt. "Üdvözöljük a nagykövetségek és kulturális intézetek erős állásfoglalását az LMBTQ közösség jogai, társadalmi elfogadása és szabadsága mellett Magyarországon. Úgy gondoljuk, hogy ez a fontos nemzetközi elköteleződés erős üzenetet küld: egyre növekvő és egyre erősebb igény van a nemzetközi emberi jogi normák betartására Magyarországon, és a Közös Nyilatkozat aláíró országai tekintetében messze nem 'Brüsszel kontra Magyarország' a helyzet, hanem egy példátlanul széles koalíció az LMBTQ emberek védelmében" – írták.

A Budapest Pride idén június 22-én kerül megrendezésre.

A nyilatkozatot az alábbi nagykövetségek és kulturális intézetek írták alá:

Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bulgária, Kanada, Horvátország, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Izland, Írország, Koszovó, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Montenegró, Észak-Macedónia, Új-Zéland, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, Svájc, Hollandia, Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Ukrajna, Flandria Általános Delegációja, Osztrák Kulturális Fórum Budapest, Brit Tanács, Cseh Központ, FinnAgora, Francia Intézet, Goethe Intézet, Instituto Camões, Instituto Cervantes.