35 nagykövetség aggódik a magyar „anti-LMBTQ törvények” miatt

A Budapest Pride Fesztivál alkalmából 35 ország magyarországi nagykövetsége és kulturális intézetei nyilatkozatban fejezték ki aggodalmukat a magyarországi LMBTQI+ közösség helyzete miatt, és támogatásukról biztosították őket.

A közlemény szerint a nagykövetségek és kulturális intézetek teljes mértékben kiállnak az LMBTQI+ közösség tagjai mellett, és támogatják az egyenlőséghez, a megkülönböztetéstől mentes bánásmódhoz, a véleménynyilvánítás és békés gyülekezés szabadságához, valamint az erőszaktól való mentességhez való jogukat.

A nyilatkozatot aláírók komoly aggodalmukat fejezték ki minden olyan magyarországi jogszabály-alkalmazás és politikai retorika miatt, amelyek nem állnak összhangban a nemzetközi emberi jogokkal és az emberi méltóság alapelveivel, és hozzájárulnak az LMBTQI+ közösség megbélyegzéséhez.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Pressman a Telexnek nyilatkozva elmondta, hogy ez az első alkalom, amikor számos ország egyesült a magyarországi anti-LMBTQ törvények miatt, és követelik azok megszüntetését, valamint az LMBTQ személyek és családjaik politikailag motivált célponttá tételének befejezését.

A Telex emlékeztet arra, hogy korábban is voltak hasonló nyilatkozatok:

  • 2021-ben 30,
  • 2022-ben 42,
  • 2023-ban 38 ország

nagykövetsége írt alá hasonló tartalmú közleményt. Azonban idén először nevezik politikai indíttatásúnak az LMBTQ-közösség magyarországi megkülönböztetését.

A közlemény aláírói szerint politikai indíttatású törekvéseknek minősülnek azok a lépések, amelyek az LMBTQI+ személyeket és családtagjaikat, illetve az LMBTQI+ személyek könyvekben, kulturális intézményekben és a médiában való megjelenítését célozzák meg.