Izraeli partoknál egy 3300 éves hajóroncsot tártak fel

Izrael földközi-tengeri partjainál egy mintegy 3300 éves hajóroncsra bukkantak, amely a Földközi-tenger ezen részén valaha felfedezett legrégebbi roncsnak számít.

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) csütörtöki közleménye szerint a hajóroncsot egy földgázkutató és -kitermelő vállalat, az Energean fedezte fel a tengerfenéki felmérése során, majd jelentették az IAA-nak. A jármű maradványai, amelyek 12-14 méter hosszúságúak lehetnek, mintegy 1800 méteres mélységben helyezkednek el a tenger fenekén.

A roncsok között a kutatók a rakományra is rábukkantak, amely több száz cserépedényből áll, és valószínűleg olajat, bort és egyéb mezőgazdasági termékeket szállíthattak bennük. A tárolóedények a késő bronzkori, kánaáni kultúrából származnak, tehát 3300-3400 évesek lehetnek.

Jakob Sarvit, az IAA tengeri részlegének vezető régésze szerint a felfedezés világra szóló jelentőségű, mivel rávilágít arra, hogy az ókori tengerészek képesek voltak a látható partok nélkül is navigálni a tengeren. A hajóroncs helyzete alapján feltételezhető, hogy a tájékozódáshoz az égitesteket, például a Napot és a csillagokat használták. A lelet ezzel átírhatja a történelmet, hiszen korábban úgy vélték, hogy a tengeri kereskedelem a partvonal mentén, kikötőről kikötőre történt.