Zelenszkij nem érte el céljait a svájci békekonferencián

Az orosz-ukrán háború óta rendezett legnagyobb békekonferencia nem hozta meg a várt eredményeket Svájcban, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán államfő kevesebb támogatást kapott, mint remélte.

Az ukránok által összehívott békekonferenciára eredetileg 160 ország képviselőit várták, de csak száz vendég érkezett meg. Oroszország szövetségesei már korábban kritizálták a találkozót, mivel Moszkvát nem hívták meg, ami több országnál nemtetszést váltott ki.

A nyugati államok támogatása Ukrajna számára töretlen, de a konferencia célközönsége nem ők voltak. Kijev a harmadik világ országait próbálta meggyőzni, amelyek jelentősége napjainkban egyre nő. A globális dél országai többségében semlegesek maradtak vagy Moszkvát támogatták a konfliktusban.

A konferencia eredményei csalódást keltőek voltak Ukrajna számára. Kína nem jelent meg, a BRICS új tagjai közül csak az Egyesült Arab Emírségek képviseltette magát, de ők sem írták alá a zárónyilatkozatot. Brazília, India és a Dél-afrikai Köztársaság jelen voltak, de szignót nem adtak. Csak Grúzia és Örményország képviselői mentek el a posztszovjet államok közül, de eltérő magatartást tanúsítottak.

Ázsiában és Óceániában is kudarcot vallott a konferencia, csak néhány ország írta alá a nyilatkozatot, néhányan pedig visszavonták aláírásukat. Szaúd-Arábia, amely korábban hajlandónak mutatkozott a közvetítésre, nem támogatta Ukrajnát. Afrikában 13 ország vett részt, de Oroszország és Kína befolyása erősödik a kontinensen. Dél-Afrikában és Líbiában sem támogatták a záródokumentumot.

Latin-Amerikában jobb volt a helyzet, de Brazília és Mexikó nem írta alá a dokumentumot. Európában viszont minden állam képviseltette magát, kivéve Fehéroroszországot és Oroszországot, és a Vatikán kivételével mindenki támogatta a záróokmányt.

Összességében Ukrajna nem tudta maga mellé állítani a globális dél államait. A BRICS-tagállamok és más regionális hatalmak nem mutattak egyértelmű támogatást, a kisebb államok pedig nem tudnak érdemi segítséget nyújtani. A NATO és néhány más ország támogatása azonban töretlen maradt. A nyugati hatalmak számára aggasztó lehet, hogy a globális dél kisebb országai nem kívánnak részt venni az Oroszország elleni összefogásban, és a Nyugat lassan elveszíti befolyását Afrikában.