Új vérvizsgálat a Parkinson-kór korai felismerésére

Egy friss kutatás szerint egy új vérvizsgálat képes lehet évekkel előre megjósolni a Parkinson-kór kialakulását. A betegség világszerte több mint 10 millió embert érint, és évente több mint 300 ezer halálesetért felelős, ráadásul ez a szám növekedésnek indult. A Parkinson-kórban az alfa-synuclein nevű fehérje felhalmozódása okozza azoknak az agysejteknek a károsodását és pusztulását, amelyek a mozgás koordinálásában kulcsfontosságú dopamint termelik.

A betegség jellegzetes tünetei közé tartozik a remegés, izommerevség, lassú mozgás és instabilitás, amelyek járási nehézségekhez és növekvő esési kockázathoz vezethetnek. A betegség előrehaladtával a nyelési és légzési képességek is romolhatnak, de egyensúly- és memóriavesztés, szédülés és idegfájdalmak is jelentkezhetnek.

A LiveScience által ismertetett új vérvizsgálat a vérben lévő fehérjék koncentrációját vizsgálja, amelyek szintje eltér a Parkinson-kóros betegek és az egészséges személyek esetében. A kutatók mesterséges intelligenciát használtak fel a Parkinson-diagnózissal rendelkező betegek, valamint a betegség kialakulásának veszélyében lévő személyek azonosítására.

A Nature Communications folyóiratban közzétett tanulmány szerint nyolc olyan fehérjét azonosítottak, amelyek mennyisége jelentősen eltér a Parkinson-kóros betegek vérében az egészségesekétől. E biomarkerek segítségével kifejlesztett mesterséges intelligencia-modell segítségével sikerült azonosítani azokat a betegeket, akiknek fehérjeprofilja hasonló a Parkinson-kórhoz köthető fehérjeprofilokhoz.

A modellt egy 41 fős csoporton tesztelték, amely 30 Parkinson-kóros és 11 egészséges embert foglalt magában, és a modell 100 százalékos pontossággal működött. Egy másik, 54 fős csoportot is vizsgáltak, akik alvászavarokkal küzdöttek – ez a Parkinson-kór egyik gyakori előjele. A teszt során 47 embernél találtak gyanús jeleket, és az utánkövetés során 11 embernél igazolódott a Parkinson-kór, 5 embernél pedig hasonló rendellenesség jelentkezett.

A vizsgálatok szerint a teszt átlagosan 3 és fél évvel, egy esetben pedig közel 7 és fél évvel előre jelezte a betegség megjelenését. A The Guardian szerint a rendszert úgy tervezték meg, hogy az Egyesült Királyság egészségügyi rendszerében akár már most azonnal is használni lehessen, ha megkapja a megfelelő engedélyeket. Jenny Hällqvist, a kutatás vezető szerzője szerint könnyen elképzelhető, hogy a mesterséges intelligencia akár még korábban képes felismerni a betegség jövőbeni kialakulását.

A Parkinson-kór az elöregedő népesség miatt a világ leggyorsabban növekvő neurodegeneratív betegsége, és jelenleg nincs olyan gyógymód, amely megvédené az agyat a betegségtől, vagy segítene kigyógyítani az embert a betegségből. Éppen ezért a megelőzés és a korai felismerés kiemelten fontos, mivel minél korábbi fázisában sikerül azonosítani a betegséget, annál több mindent lehet tenni annak érdekében, hogy az minél később jelentkezzen.