Ursula von der Leyen új botránya és az újrázás kockázata

Sajtóhírek szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke politikai okokból halogatja egy, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök számára kényes jelentés nyilvánosságra hozását, ami veszélyeztetheti újrázási esélyeit. Von der Leyen pártatlansága kérdésessé vált, és az Európai Parlamentben már csak egy gyenge többséggel rendelkezik, ha egyáltalán még megvan ez a többség.

Az Európai Bizottság vezetője, aki korábban a német honvédelmi miniszteri posztot töltötte be, újabb öt évre pályázik az uniós végrehajtó hatalom élére. Azonban vádak szerint machiavellista politikai manőverei miatt tervei kútba eshetnek.

Von der Leyent azzal vádolják, hogy Giorgia Meloni támogatásának reményében halasztja az olaszországi médiaszabadság romlását feltáró jelentés közzétételét. Az Európai Bizottság éves jogállamisági jelentése állítólag megállapítja, hogy a médiaszabadság helyzete romlott Olaszországban, miután Meloni posztfasisztái a Forza Italia és a Lega koalíciójával kormányra kerültek 2022-ben.

A jelentés közzétételét először július 3-ra, majd később július 24-re időzítették, ami az Európai Parlament új ülésszakát követően van.

Von der Leyen helyzete különösen az Európai Parlamentben vált nehézzé, ahol öt évvel ezelőtt csak szűk többséggel választották meg. Az Európai Néppárt, a S&D és a Renew EU képviselőcsoportok mandátumszáma csökkent, és több delegáció jelezte, hogy nem támogatják a német politikus újrázását. Ha a képviselők csak tíz százaléka nem szavazza meg, Von der Leyen már a többség határára kerülhet.

Von der Leyen nyitottnak mutatkozott az együttműködésre Giorgia Meloni vezette, európai integrációval szemben szkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerekkel (ECR), ami az S&D és a Renew EU-nak nem tetszik. Emiatt tovább csökkenhet azoknak a támogató EP-képviselőknek a száma, akik megszavaznák az újrázását.

Az olasz Demokrata Párt EP-képviselője, Brando Benifei Twitteren kifejtette, hogy ha von der Leyen politikai okokból halogatja a jelentés közzétételét, az összeegyeztethetetlen az EU értékeivel és a jogállamiság védelmével. Az S&D egyik erősebb delegációját vezető Elly Schlein pártja 21 képviselővel rendelkezik.

Az Európai Bizottság főszóvivője, Eric Mamer szerint a jelentés megjelenésének elhalasztása nem politikai okokból történt. A jogállamisági jelentéseket általában júliusban, néha szeptemberben közlik, így szerinte még nem késtek le semmiről. Az olasz médiaszabadság helyzetéről azonban nem nyilatkozott.

Vera Jourová, a jogállamiságért felelős biztos korábban említette, hogy több országban, köztük Olaszországban is negatív trendeket figyeltek meg a jogállamiság terén, kiemelve a média helyzetét.