Boeing: Hibás alkatrészek és hatalmas bírság fenyegeti a 737 Max gépeket?

Újabb vádak érik a Boeing céget, amelyek szerint a vállalat próbált hibás, nem megfelelő alkatrészeket elrejteni a légügyi hatóságok elől, amelyek végül új 737 Max gépekbe kerülhettek, miközben a cégnek 24,78 milliárd dolláros bírsággal kell szembenéznie a 737 MAX balesetek áldozatainak hozzátartozói részéről.

A Boeing vállalat nehéz időszakon megy keresztül, hiszen sorra kerülnek napvilágra a cég működésével kapcsolatos aggasztó információk. Legutóbb egy informátor, Sam Mohawk, aki jelenleg is a Boeing alkalmazottja és minőségbiztosítással foglalkozik, állította, hogy a cég hibás, nem megfelelő 737 Max-alkatrészeket igyekezett elrejteni a szabályozó hatóságok elől, úgy, hogy a nyilvántartásokat meghamisítva "nyomuk veszett" .

Ez a kijelentés Dave Calhoun Boeing-vezérigazgató keddi szenátusi meghallgatása előtt látott napvilágot, ami tovább bonyolítja a cég helyzetét. A CNN szerint Mohawk szerint a hibás alkatrészeket véletlenül beépíthették a repülőgépekbe . A Bloomberg információi szerint akár száz hibás alkatrész is bekerülhetett az új 737 Max gépekbe, ami különösen aggasztó, mivel az elromlott alkatrészeket szigorúan nyomon kell követni a megsemmisítésükig vagy javításukig .

A Boeing vállalat közleményben reagált az állításokra, jelezve, hogy már vizsgálják az ügyet . A cég az idei évben került a figyelem középpontjába, amikor egyik repülőjükön a levegőben szakadt le a géptörzs egy része. Azóta több incidens is történt, többek között ablakrepedés a pilótafülkében, hajtómű tűz, kényszerleszállás, orrkerék leválás, hibás alkatrészek a gyártósoron, burkolat leválás és hajtómű széthullás. Egy volt mérnök szerint a 787 Dreamliner gépek is széteshetnek a levegőben. A vezérigazgató lemondása, egy szivárogtató váratlan halála, és a szárnyak rögzítésének elmulasztása csak tovább súlyosbítja a helyzetet .

A Boeing problémái nem korlátozódnak a földi közlekedésre, hiszen a Starliner űrhajójuk is több problémával küzd a Nemzetközi Űrállomáshoz való csatlakozás során, és napok óta csúszik a hazatérés .

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a Boeing 737 MAX balesetek áldozatainak hozzátartozói 24,78 milliárd dolláros bírságot kértek a repülőgépgyártóra, valamint a büntetőeljárás folytatását sürgetik. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium megállapította, hogy a Boeing megsértette a halasztott vádemelésről szóló megállapodást. A családok azt is javasolják, hogy az igazságügyi minisztérium potenciálisan függessze fel a bírság egy részét, amennyiben a vállalat a biztonság fejlesztésére fordítja azt . Richard Blumenthal szenátor szerint szinte elsöprő bizonyítékok állnak rendelkezésre ahhoz, hogy büntetőeljárást kellene indítani a vállalat ellen . A Boeing 737 MAX repülőgépek két halálos kimenetelű balesete Indonéziában (2018) és Etiópiában (2019) történt, mindkét esetben az MCAS nevű biztonsági rendszer hibája játszott kulcsszerepet .