Új fejezet a Vörös-tengeri támadások történetében: példátlan támadás a húszik részéről

A jemeni húszi lázadók támadása következtében elsüllyedt egy teherhajó a Vörös-tengeren, amely a Tutor nevű hajó volt, és ez már a második ilyen eset november óta.

A Tutor elsüllyedése jelentős fokozódást mutat az Irán által támogatott lázadók támadásaiban, akik a gázai övezeti konfliktus hatására növelték a tengeri útvonalakon közlekedő hajók elleni támadásaikat. Az Egyesült Királyság Tengeri Kereskedelmi Műveleti Központja (UKMTO) is megerősítette az események súlyosságát. A hajó utolsó ismert helyszínén tengeri törmeléket és olajszennyeződést észleltek.

A Tutor egy hete szenvedett támadást, amikor egy bombát szállító drónhajó célba vette. A Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby beszámolója szerint a támadás következtében egy Fülöp-szigeteki legénységi tag életét vesztette, aki már több mint egy hete eltűnt.

A húszik eddig több mint 60 támadást hajtottak végre hajók ellen, rakétákat és drónokat felhasználva. Ebben az időszakban egy hajót elfoglaltak, kettőt pedig elsüllyesztettek, köztük a márciusban elsüllyedt, műtrágyát szállító Rubymar hajót, amely belize-i zászló alatt hajózott. Az Egyesült Államok vezette koalíciós erők január óta légi csapásokat mérnek a lázadókra, de ezek eddig kevés sikerrel jártak.