Új halálos vírus terjed Japánban

Egy új fajta húsevő baktérium, a streptococcus toxikus sokk szindróma (STSS) terjed Japánban, ahol 2024 első félévében több esetet azonosítottak, mint a tavalyi évben összesen, és csaknem háromszor annyit, mint az Egyesült Államokban.

A japán Nemzeti Fertőző Betegségek Intézete márciusban figyelmeztetett az STSS egyre gyakoribb előfordulására, és a japán egészségügyi minisztérium június 2-án 977 esetről számolt be 2024 eleje óta, ami meghaladja a tavalyi 941 esetet. Az Egyesült Államokban a CDC idén eddig 395 esetet jelentett, ami közel áll a tavaly ilyenkor jelentett 390 esethez.

Az STSS egy ritka, de súlyos bakteriális fertőzés, amely gyorsan életveszélyessé válhat. A betegség első tünetei közé tartozik a láz, hidegrázás, izomfájdalom, hányinger és hányás, valamint a karokban és lábakban érzett fájdalom és duzzanat. Komolyabb problémák, mint az alacsony vérnyomás, szervi elégtelenség, megnövekedett pulzusszám és szapora légzés is kialakulhatnak, és a betegség nagyon hamar, mindössze egy-két nap alatt súlyos állapotot okozhat.

Az STSS halálozási aránya akár 30 százalék is lehet, és a betegség még kezelés mellett is halálos kimenetelű lehet.

Mi okozza az STSS-t?

Az STSS-t a Streptococcus pyogenes, más néven A csoportú Streptococcus vagy húsevő baktérium (GAS) által kibocsátott toxinok okozzák, amelyek általában torokfájást és bőrfertőzést okoznak. Ritkábban a baktérium súlyosabb fertőzéseket okozhat a vérben, a tüdőben, és "húsevő" tüneteket produkálhat, amelyekbe az érintettek 30-60 százaléka belehal. A megelőzésre már vannak módszerek, például a bárányhimlő és az influenza elleni védőoltások, valamint az antibiotikumos profilaxis azok számára, akik szoros kapcsolatban álltak súlyos GAS-fertőzésben szenvedő személlyel és kockázati csoportba tartoznak.

Kikre veszélyes az STSS?

A CDC szerint bárki elkaphatja az STSS-t, de bizonyos kockázati tényezők, mint az életkor, fertőzések, bőrsérülések, cukorbetegség és alkoholfogyasztási rendellenesség növelhetik a kockázatot. A súlyos A csoportú Streptococcus fertőzések kockázati tényezői közé tartozik a trauma, műtéti sebek, égési sérülések, immunszuppresszió, terhesség, injekciós droghasználat, hajléktalanság, valamint a bárányhimlő vagy influenzafertőzés.

2022 vége óta több országban, így az Egyesült Királyságban, Írországban, Franciaországban, Hollandiában és Svédországban is emelkedett a GAS aránya. Az ehhez hasonló járványkitörések a fertőző betegségek folyamatos felügyeletének és ellenőrzésének szükségességéről szólnak világszerte.

A húsevő baktérium egy másik fajtájával fertőzött vízmintát vettek a Balti-tenger partmenti vízéből Németországban, míg Floridában tavaly öt turista halálát okozta a húsevő baktérium.