A török hírszerzés segített megakadályozni egy újabb terrortámadást Moszkvában

A török titkosszolgálat információinak köszönhetően az orosz hatóságok megakadályoztak egy tervezett terrortámadást Moszkvában, amelyet a Vilajet Horaszan csoport szervezett.

A török sajtóban megjelent hírek szerint a török hírszerzés segítségével sikerült megelőzni egy újabb terrortámadást Oroszországban. A krasznogarszki Crocus City Hall kulturális központ elleni támadás után egy másik támadás előkészítése is folyamatban volt, amelyet a Vilajet Horaszan csoport tervezett, akik már régóta a török titkosszolgálat látókörében voltak.

A Moszkovszkij Komszomolec szerint a március 22-én Moszkva mellett végrehajtott terrortámadásban több mint száz ember vesztette életét, és az ötszázat meghaladó sérültet követelt. Az Iszlám Állam vállalta magára a támadást, de Oroszország próbálta Ukrajnára terelni a felelősséget.

Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat vezetője, a Nemzeti Terrorellenes Bizottság ülésén beszélt arról, hogy az ukrán katonai hírszerzés érintett lehet a krasznogarszki támadásban, és hogy az ukrán és nyugati titkosszolgálatok segítik a nemzetközi terrorszervezeteket.

A Hürriyet török lap szerint a török hírszerzés információi alapján egy bevásárlóközpont elleni támadást terveztek, amikor sok ember tartózkodik ott. A Vilajet Horaszan csoport, amely az Iszlám Államhoz kapcsolódik, készítette elő a támadást.

A török hírszerző szolgálatok már korábban is figyelemmel kísérték a csoportot, amelynek tagjai a Szűz Mária-templom elleni támadást is megszervezték Isztambulban 2024 januárjában. A török speciális szolgálatok több embert is kihallgattak, majd kapcsolatba léptek az orosz féllel.