Több mint 200 tüntetőt tartóztattak le Nairobiban

Kenya fővárosában, Nairobiban több mint 200 tüntetőt tartóztattak le, akik az adóemelések és a pénzügyi megszorítások ellen tiltakoztak. A tüntetést a parlament épülete előtt szervezték, és a letartóztatások ellenére is folytatni kívánják, ülősztrájkba kezdve, ha a kormány nem hátrál meg.

A helyi hatóságok szerint a tüntetők a parlament elé terjesztett pénzügyi törvénytervezet adóemelése ellen emelték fel a hangjukat. Civil társadalmi csoportok hangsúlyozták, hogy a 210 tüntető letartóztatása ellenére is folytatódni fognak a tiltakozások.

Adamson Bungei, a nairobi rendőrség parancsnoka elmondta, hogy a tüntetésekhez szükséges engedélyt nem kapták meg, annak ellenére, hogy a kenyai alkotmány garantálja a békés tüntetésekhez való jogot. A rendőrség általában engedélyt ad, de biztonsági aggályok esetén megtagadhatják azt.

A rendőrség könnygázzal oszlatta szét a több száz tüntetőt, mivel fosztogatástól való félelem miatt az üzleteket ideiglenesen be kellett zárni. Wanjohi Gachie ügyvéd szerint az adóemelés minden kenyait érint, és arra kérte a rendőrséget, hogy ne tartóztassák le és ne bántalmazzák őket.

A kormánypárti törvényhozók és William Ruto elnök találkozója után a törvényjavaslat néhány adóra vonatkozó részét visszavonták, így például a kenyérre kivetett 16 százalékos hozzáadottérték-adó bevezetését is. A gépjárművekre tervezett 2,5 százalékos éves gépjárműadót és a környezetkárosító árukra kivetett adót is módosították, hogy csak az importált árukra vonatkozzanak.

Az Amnesty Kenya jogvédő csoport munkatársait, akik a tüntetéseket megfigyelték, letartóztatták. A Kenya Law Society elnöke, Faith Odhiambo szerint az ügyvédekre is könnygázt vetettek be, amikor azok az ügyfeleiket keresték egy rendőrőrsön.

Ruto elnök a múlt hónapban megvédte a javasolt adókat, hangsúlyozva, hogy az országnak pénzügyileg önfenntartónak kell lennie. Raila Odinga ellenzéki vezető a törvényjavaslat megvizsgálására és a szegényeket terhelő záradékok eltávolítására szólított fel. Az ellenzéki Kalonzo Musyoka szerint a heti tüntetések folytatódnak, ha a törvényjavaslatot a jelenlegi formájában fogadják el.

A törvényhozók szerdán kezdik a törvényjavaslat vitáját, a szavazást pedig hétfőre tervezik. A tavalyi pénzügyi törvény 1,5 százalékos lakásadót vezetett be, és megduplázta a kőolajtermékek adóját, ami tovább súlyosbította a magas megélhetési költségekkel küzdő kenyaiak helyzetét.