Antiszemita támadás Franciaországban: Macron vitanapot rendelt el az iskolákban

Franciaországban három tizenéves fiút gyanúsítanak egy 12 éves zsidó lány megerőszakolásával és bántalmazásával, melyet antiszemita szidalmak kiabálása kísért.

A The Times of Israel szerint a hatóságok letartóztatták a fiúkat, akiket azzal vádolnak, hogy a Párizs melletti Courbevoie-ban egy parkban támadtak meg egy lányt. A sértett szombaton jelentette az esetet a rendőrségen, majd kórházi vizsgálat is megerősítette a megerőszakolás tényét.

A támadók közül kettőt a lány egyik barátja azonosított, és az egyik gyanúsított, a lány korábbi barátja, beismerő vallomást tett. A Le Parisien információi szerint a fiú állítása szerint bosszúból követte el a támadást, mert a lány nem árulta el neki a vallási hovatartozását.

Az ügyészség több bűncselekmény miatt indított nyomozást, többek között nemi erőszak, zsarolás kísérlete, magánélet megsértése, halálos fenyegetés és gyűlöletkeltés gyanújával, utóbbi az antiszemita jelleg miatt. A nyomozás középpontjában többek között nemi erőszak, halálos fenyegetés és testi sértés áll, súlyosbító körülményként pedig állítólagos vallási indíttatásra hivatkoztak.

Az antiszemita incidensek száma Franciaországban a Hamász 2023. október 7-i terrortámadása és a gázai háború kitörése óta jelentősen megugrott. A tavalyi 1676 jelentett eset 74 százaléka az említett dátum után történt. Az antiszemita incidensek száma megugrott Franciaországban a Hamász fegyveresei által október 7-én Izrael ellen elkövetett támadás és az azt követő, Izrael által a terrorszervezet ellen indított háború óta.

Emmanuel Macron francia elnök szerdán arra kérte az iskolákat, hogy a héten tartsanak „vitaórát” a rasszizmusról és az antiszemitizmusról, miután az említett eset tovább fokozta a választások előtti feszült társadalmi légkört Franciaországban. Macron gyorsan reagált, mivel Franciaországban háromhetes választási kampány zajlik, miután kiírta az előrehozott parlamenti választásokat. Felkérte Nicole Belloubet oktatási minisztert, hogy „szervezzen valamennyi iskolában megbeszélést az antiszemitizmus és a rasszizmus elleni küzdelemről, hogy megakadályozza a súlyos következményekkel járó gyűlöletbeszéd beszivárgását az iskolákba”.

Az antiszemita kiszólásokkal vádolt Jean-Luc Mélenchon szélsőbaloldali pártvezér (LFI) elítélte az „antiszemita rasszizmust”. Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke felszólította a választókat, hogy tartsák szem előtt a „zsidók szélsőbaloldal általi megbélyegzését”, amikor még ebben a hónapban az urnákhoz járulnak. Pártja miniszterelnök-jelöltje, Jordan Bardella azt mondta, hogy megválasztása esetén „harcolni fog a Franciaországot október 7-e óta sújtó antiszemitizmus ellen”.