Több százan haltak meg idén hőgutában a mekkai zarándoklaton

További több száz ember halhatott meg hőgutában a mekkai zarándoklaton, ahol szerdai, hivatalosan még meg nem erősített jelentések szerint legkevesebb hatszáz egyiptomi és 68 indiai vesztette életét.

A hőguta okozta halálesetek száma jelentősen megnőtt az előző napokhoz képest, amikor két arab diplomáciai forrás 323 egyiptomi haláláról számolt be. Ugyanezen források szerint más országokból érkező zarándokok közül is sokan vesztették életüket, csaknem 250-en. Az MTI információi szerint a halálos áldozatok számáról sem az egyiptomi, sem a szaúdi vezetés nem közölt adatokat, és a helyi sajtó sem tájékoztatott az esetekről.

Egy arab diplomata az AFP-nek nyilatkozva megerősítette, hogy az újonnan jelentett haláleseteket is a hőség okozta, amely a hét elején elérte a 51,8 Celsius fokot Mekka városában és környékén.

A különböző országok hivatalosan mindössze 90 halálesetet jelentettek be. A tunéziai TAP hírügynökség szerint legalább 35 tunéziai, az iráni Tasznim hírügynökség szerint 11 iráni, míg Szenegál három állampolgárának halálát erősítette meg. Jordánia külügyminisztériuma 41 jordániai zarándok haláláról számolt be.

Szaúdi források szerint a hőség okozta tünetekkel több mint 2700 zarándokot kellett ellátni az országban, azonban az egészségügyi hatóságok szerint a magas hőmérséklet miatti halálesetek és megbetegedések száma nem emelkedett kiugró mértékben az előző évekhez képest.

Mekkában a haddzs idején tavaly több mint 1,8 millió zarándok vett részt, akik közül mintegy 90 százalék külföldről érkezett. Sok zarándok évek óta vár arra a lehetőségre, hogy részt vehessen a zarándoklaton, mivel a királyság vezetése országonkénti kvóták alapján osztja ki az engedélyeket.