Richter Gedeon belga biotechnológiai vállalatot vásárolt

A Richter Gedeon Nyrt. bejelentette, hogy felvásárolta a BCI Pharma nevű, belgiumi székhelyű biotechnológiai vállalatot, amely számos nőgyógyászati indikációban végez eredeti kutatásokat.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett közlemény szerint a tranzakció értéke 12 millió euró, amelyet a következő években, fejlesztési mérföldkövek eléréséhez kötötten fizetnek ki. A BCI Pharma kináz kutatásban szerzett ismereteivel preklinikai jelölt molekulákat fedezett fel, amelyek rendkívül értékesek lehetnek. Turek Péter, a Richter nőgyógyászati üzletágának (WHC) igazgatója szerint az akvizíció lehetővé teszi, hogy a vállalat nőgyógyászati kutatásait is kiterjessze, és Liege városában alakítsa ki ennek kereteit.

A BCI Pharma-t 2013 márciusában Dominique Surleraux és Elisabeth Picou alapították Franciaországban, és a molekuláris modellezés segítségével magas szelektivitású célzott kináz inhibitorokat fejlesztettek ki. Ezek az új molekulák javíthatják a betegbiztonsági és tolerábilitási profilokat. 2017 szeptemberében a társaság tőkét emelt egy Series A értékpapír kibocsátáson keresztül, Noshaq és más belga magánbefektetők bevonásával, majd Belgiumba költözött és Liege városában biológiai laboratóriumot hozott létre.

A BCI Pharma jelenleg két telephellyel rendelkezik: a gyógyszerkémiai egység Montpellierben, Franciaországban található, míg a biológiai kutatócsoport Liege-ben, Belgiumban. A budapesti székhelyű Richter Gedeon Nyrt., mint az egyik legnagyobb közép-kelet-európai gyógyszeripari vállalat, ezzel a lépéssel tovább bővítheti nemzetközi portfólióját, amely már Nyugat-Európában, Kínában, Latin-Amerikában és Ausztráliában is jelen van. A vállalat 2023-ban mintegy 2,1 milliárd euró (2,3 milliárd dollár) konszolidált árbevételt ért el, és a tavaly év végén 4,3 milliárd euró (4,7 milliárd dollár) tőzsdei értékkel rendelkezett. A társaság termékpalettája számos fontos terápiás területet – nőgyógyászati, központi idegrendszeri, szív- és érrendszeri – ölel fel.

A Richter részvényeivel a prémium kategóriában kereskednek a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). A részvény szerdán 9270 forinton zárt, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 9965, a legalacsonyabb 8235 forint volt.