Putyin és Kim Dzsongun udvariaskodása a limuzinnál

Vlagyimir Putyin 24 év után ismét Észak-Koreában járt, ahol Kim Dzsongun hosszan köszöntötte a repülőtéren, majd egy különös protokolláris helyzet adódott az orosz elnök limuzinjánál.

Az orosz és az észak-koreai vezető a limuzin mellett állva többször is megismételték az egymást előreengedő gesztust, amely majdnem egy végtelenített hurokba fordult át. A két diktátor nem tudta eldönteni, ki szálljon be előbb az autóba, ami különösen érdekes helyzetet teremtett, tekintettel arra, hogy a limuzin Putyiné volt, így tulajdonképpen orosz felségterületnek számított, ahol ő a házigazda, de a találkozó helyszíne Észak-Korea volt, ahol Kim Dzsongun töltötte be a házigazda szerepét.

A két vezető háromszor is megismételte az udvariaskodást, egyikük sem akarta, hogy a másik a háta mögé kerüljön. Végül Kim Dzsongun találta meg a kiutat a helyzetből, és ravaszul a limuzin túloldalán szállt be, így mindkét vezető megtarthatta a gesztusát anélkül, hogy a másikat visszautasította volna. A Kreml hivatalos videóján a jelenet 2:34-től látható, bár éppen azt a pillanatot, amikor Putyin beül a limuzinba, levágták.

Az orosz államfő, helyi idő szerint este érkezett, és a hivatalos fogadás szerdán reggel volt, ahol katonai tiszteletadással fogadták. Az államfő részt vesz egy gálakoncerten és – elutazása előtt – útban a repülőtér felé meglátogatja a távol-keleti ország egyetlen orosz ortodox templomát.

A látogatás előtt mindössze egy nappal erősítette meg az út tényét a Kreml, miközben az észak-koreai fővárosban már egy ideje nagy volt a készülődés. A Szunani nemzetközi repülőtéren a bejárat felett hatalmas transzparens köszöntötte az orosz elnököt, és az orosz zászlók mellett Putyin portréi is láthatók voltak a város főbb útvonalain.

A két vezető egyébként legutóbb tavaly szeptemberben találkozott, amikor Kim hatalmas páncélvonatán Vlagyivosztokba utazott és részt vett a Keleti Gazdasági Fórumon. Putyin legutóbb 2000-ben járt Phenjanban. Beszédes az is, hogy kik kísérték el Putyint: jelentések szerint ott voltak a tárgyalóküldöttségben az orosz katonai- és fegyverbeszérzésért felelős tisztviselők, valamint az új védelmi miniszter, Andrej Belouszov és Denisz Manturov, a miniszterelnök-helyettes, aki a kormányban felügyeli a védelmi szektort.

A négyszemközti megbeszélések előtt mindketten nyilatkoztak a sajtónak. Kim Dzsongun teljes támogatást ígért Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz, míg Putyin köszönetet mondott a támogatásért, és bejelentette, hogy új egyezményt fognak aláírni a kapcsolatok további mélyítésére.

Az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin szerint az észak-koreai lőszer és rakétaszállítmányok, valamint az iráni drónok tették lehetővé az orosz erők előrenyomulását a tavaszi offenzíva idején. Észak-Korea 6700 konténert szállított Oroszországba, amely tartalmazhatott akár 3 millió darab 152 mm-es tüzérségi lövedéket, vagy 500 ezer rakéta-sorozatvetőt. A lőszerekért cserébe Moszkva harckocsikat és harci repülőgépeket küldött Phenjannak, illetve olyan technológiát is átadott, amely segítheti az észak-koreaiak kémműhold-telepítési programját.

A látogatás időzítése sem mellékes, hiszen néhány nappal a G7 olaszországi csúcstalálkozója és a svájci békekonferencia után történt, amelyre Oroszországot nem hívták meg. Az orosz elnök látogatását a kommunista diktatúrában megfelelő felhajtás fogadta, a fővárosban látványos katonai felvonulás és ünnepség várt rá, amelyen az orosz himnuszt is eljátszották tiszteletére. A várakozások szerint Putyin és Kim kétoldalú megbeszéléseken vesz részt és „átfogó stratégiai partnerségől” szóló megállapodásokat ír alá.

Putyin phenjani látogatásán egy orosz gyártmányú Aurus Senat limuzint adott ajándékba Kim Dzsongunnak. Az észak-koreai vezetővel kétórás tárgyalást követően átfogó stratégiai partnerségi egyezményt írtak alá. Kim Dzsongun Putyintól egy teáskészletet és egy tengernagyi kardot is kapott ajándékba, cserébe az orosz elnök műalkotásokat, köztük egy mellszobrot kapott az észak-koreai vezetőtől. Az Aurusok gyártása 2018-ban kezdődött, személyesen Putyintól jött a parancs, hogy Oroszországnak legyen egy saját gyártású luxusautómárkája. Kim Dzsongun nagy gépkocsirajongó, számos külföldi luxusautót birtokol, amelyeket valószínűleg becsempésztek az országba.

Putyin és Kim Dzsongun egy új alapú kereskedelmi szerződést is kötöttek, amely új alapokra helyezheti a két ország kereskedelmi kapcsolatait. Észak-Korea jelentős részben illegális kereskedelemből származó bevételei mellett meglepően nagy szerepet játszik az emberi haj globális exportjában. Az Aurus limuzin, amelyet Kim Dzsongun kapott, Oroszország első luxusautójaként és „Oroszország ipari, tudományos és technológiai potenciáljának reneszánszát” képviseli, teljesen páncélozott és egy 4,4 literes, ikerturbós V8-as hibrid motorral működik.

A látogatás során a főtéren integető gyerekek, lufik és hasonlók fogadták a két vezetőt, amelyek a barátságos hangulatot hivatottak sugallni. A képek tanúsága szerint Észak-Korea igyekezett a lehető legkedvezőbb fényben bemutatni a találkozót, amely a két közutálatnak örvendő elnök szándékát tükrözte, hogy elmélyítsék a kereskedelmi és biztonsági kapcsolatokat. A közösségi médiában elérhető videók alapján a helyiek nagyon örültek az orosz államfő látogatásának, és egy régi szovjet dal, a "Pesznya o Rogyine" egyik sorát énekelték, amely arról áradozik, hogy a világon sehol máshol nincs ekkora szabadság. Az orosz elnök látogatása során megvolt minden, Phenjantól elvárható formai elem: katonai parádé, tűző napon boldogan ácsorgó gyerekek, katonazenekar.