24 év után Putyin újra Észak-Koreában

Vlagyimir Putyin orosz elnök 24 év után térhetett vissza Észak-Koreába, ahol éljenző tömeg, katonai parádé és vörös szőnyeg fogadta Phenjanban. Az orosz államfő és Kim Dzsong Un közös csúcstalálkozón vett részt, miközben az Egyesült Államok figyelmeztetéseket fogalmazott meg a két ország közeledése kapcsán.

Az orosz elnököt, aki utoljára 2000-ben járt az országban, Andrej Beluszov védelmi miniszter és Szergej Lavrov külügyminiszter is elkísérte. Kim Dzsong Un, aki tavaly szeptemberben Oroszországban járt, azon kevés vezetők egyike, aki nyíltan támogatja Putyint az ukrajnai konfliktusban.

Putyin és Kim tárgyalásain egy átfogó partnerségi megállapodást írtak alá, amely kölcsönös segítségnyújtásról rendelkezik egyik fél elleni agresszió esetén. Az orosz elnök ezt „áttörést jelentő dokumentumnak” nevezte.

Elemzők szerint a megállapodás következményekkel járhat az ukrajnai konfliktusra nézve, mivel Oroszország bevonhatja Észak-Koreát a konfliktusba, hivatkozva például az orosz városok elleni támadásokra.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea szerint Észak-Korea korábban ballisztikus rakétákat és lőszert szállított Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz, míg Kim élelmiszer- és energiasegélyt, valamint űrprogramjához segítséget kért Oroszországtól. Mindkét ország tagadja, hogy fegyverüzletet kötöttek volna.

Putyin a látogatás során hangsúlyozta, hogy Észak-Korea hatékonyan védi meg érdekeit az amerikai gazdasági nyomás és katonai fenyegetések ellenére. Az orosz elnök szerint közösen fognak ellenállni az illegitim egyoldalú korlátozásoknak, és kiépítik az egyenlő és oszthatatlan biztonság architektúráját Eurázsiában.

Az észak-koreai KCNA hírügynökség szerint Putyin látogatása erősíti a két ország kapcsolatát, és új lendületet ad a jószomszédi együttműködésnek. Az Egyesült Államok azonban aggodalmát fejezte ki a látogatás biztonsági következményei miatt, különösen a Koreai-félszigeten tapasztalható feszültségek fényében.

Putyin észak-koreai látogatása után Vietnámba utazik, ahol a kereskedelem lesz a tárgyalások középpontjában.