Putyin ellen-NATO-ját szétszakíthatja egy árulás?

Az Örményország és Belarusz közötti konfliktus feszültséget teremtett a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetében (KBSZSZ), amelynek következtében Örményország kilépését fontolgatja a szervezetből.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök bejelentette, hogy országa hamarosan kilép a KBSZSZ-ből, mivel a szövetség nem védte meg őket Azerbajdzsán támadásaival szemben. Kiderült, hogy Belarusz fegyvereket adott el Azerbajdzsánnak, amelyeket az örmények ellen használtak fel több konfliktus során is.

A KBSZSZ, amelyet 1992-ben alapítottak, a Varsói Szerződés örökségeként jött létre, de sosem volt olyan szoros katonai szövetség, mint elődje vagy a NATO. Az alapító tagok közül többen, köztük Azerbajdzsán, Grúzia és Üzbegisztán, már korábban kiléptek, és a szervezet 2002-ben alakult át a jelenleg ismert formájává.

Oroszország a KBSZSZ-t saját érdekszférájának védelmére használja, lehetővé téve katonai bázisok fenntartását a tagállamokban. A szövetség a kollektív védelem elvét is hirdeti, de a gyakorlatban ez nem mindig valósul meg.

A kazahsztáni zavargások idején a KBSZSZ beavatkozott, de az ukrajnai háború kitörése óta a szervezet belső repedései egyre nyilvánvalóbbá váltak. Belarusz kivételével a tagállamok nem támogatták Oroszország ukrajnai tevékenységét, és Kazahsztán nyíltan ellenezte az orosz politikát.

Örményország hosszú ideje Oroszországtól várta biztonságának garantálását, de a 2020-as és későbbi konfliktusok során csalódott a KBSZSZ-ben és Oroszországban. Pasinján többször is kritizálta a szövetséget, amiért nem álltak ki mellettük, és végül bejelentette a KBSZSZ-beli tagság befagyasztását.

A The Moscow Times szerint Oroszország valószínűleg nem tudja megakadályozni Örményország kilépését a szervezetből, ami stratégiai veszteséget jelentene Moszkva számára. Örményország egyre inkább a Nyugat felé fordul, és már az EU-tagság kérvényezését is fontolgatja.

Nikol Pasinján kijelentette, hogy nem lép be Belarusz területére, amíg Aljakszandr Lukasenka van hatalmon, és Örményország hazahívta minszki nagykövetét. A Politico által bemutatott dokumentumok szerint Belarusz támogatta Azerbajdzsánt a fegyveres konfliktusokban.

Szakértők szerint Belarusz nem támogathatta volna Azerbajdzsánt orosz jóváhagyás nélkül. Lukasenka Oroszország egyik legközelebbi szövetségese, és jelentős támogatást nyújtott az Ukrajna elleni háborúban.

Pasinjánnak hazai fronton is problémákkal kell szembenéznie, mivel az Azerbajdzsánnal való békekötés érdekében négy falut átadott a szomszéd országnak, ami jelentős tiltakozást váltott ki Örményországban.