Orbán Viktor találkozója a Mercedes vezérigazgatójával és a baden-württembergi kormányfővel

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Mercedes-Benz Group AG stuttgarti székhelyén tárgyalt Ola Källenius vezérigazgatóval, a vállalat igazgatótanácsának elnökével. Emellett részt vett a Baden-Württemberg tartomány és Stuttgart városa által szervezett, a Magyarország-Németország labdarúgó mérkőzést megelőző hivatalos fogadáson, ahol kétoldalú egyeztetést is folytatott Winfried Kretschmann tartományi miniszterelnökkel.

A megbeszélés során a magyar EU-elnökség európai versenyképességgel és gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos terveit tekintették át, emellett szó esett a Mercedes jelenlegi magyarországi beruházásainak állapotáról is. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerint a munkaebéd keretében zajló tárgyalások fontosak voltak mindkét fél számára.

A találkozó részleteiről kevés információ áll rendelkezésre, így nem ismert, hogy mennyire voltak vitás kérdések a megbeszélés során. Azonban feltételezhető, hogy a miniszterelnök könnyebb tárgyaláson lehetett túl, mint amilyen kihívások a magyar labdarúgó-válogatottra vártak a németek elleni meccsen. A magyar válogatott szerda délután kétgólos vereséget szenvedett Németországtól a második Eb-csoportmeccsén Stuttgartban.

A miniszterelnök a tárgyalások mellett Stuttgart főpolgármesterével is találkozott, és megtekintette a magyar válogatott második csoportmérkőzését. A magyar kormányfő az esemény keretében kétoldalú egyeztetést is folytatott Winfried Kretschmann tartományi miniszterelnökkel. 2023-ban Magyarország Baden-Württemberg 12. legfontosabb kereskedelmi partnere volt, és a teljes forgalmat tekintve Németország tartományai közül Baden-Württemberg a második legnagyobb kereskedelmi partnerünk.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a Mercedes jelenleg zajló beruházásai nyomán Magyarország legnagyobb kapacitással bíró autógyára jön létre, tovább erősödik a magyar gazdaság, és mindez hozzájárul ahhoz, hogy hazánk a világgazdaság új korszakának nyertesei közé tartozzon. A tárcavezető kiemelte, hogy az autóipar forradalmi átalakuláson megy keresztül, és Magyarország jó eséllyel válhat az elektromos meghajtás időszakának egyik fontos fellegvárává.

Magyarország tehát jó úton van abban az irányban, hogy ennek az új autóipari korszaknak a nyertesei közé tartozzunk [...]. Ez sok-sok új munkahelyet jelent Magyarországon, ez modern technológiát jelent Magyarországon, ez gazdasági növekedést jelent Magyarországon

– sorolta Szijjártó Péter.

A mérkőzés után Orbán Viktor a Facebook-oldalán így értékelte a mai meccset: "Megmutattuk, miért vagyunk itt!" – írta a bejegyzésében és a kísérőszövegben hozzátette: "Jön Skócia, csak a becsület!"

(Borítókép: Orbán Viktor és Ola Källenius 2024. június 19-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)