Operation Sámán: Közel 3 milliárdos támogatással érkezik a honvédség által is támogatott film

A magyar Honvédelmi Minisztérium szakmai támogatásával készülő Operation Sámán akciófilm, melyet a Nemzeti Filmintézet 1,7 milliárd forinttal, valamint egyedi kormányhatározat révén további 1,067 milliárd forinttal támogat, várhatóan 2025 őszén kerül a mozikba.

Az Operation Sámán Dyga Zsombor rendezésében, Horváth Áron forgatókönyvéből, Lajos Tamás produceri irányításával, Dobos Tamás operatőri munkájával, Barsi Béla és Hack Júlia vágásával, Hujber Balázs látványtervezésével, valamint Donkó László jelmeztervezésével készül. A film forgatása augusztus elején kezdődik, a helyszínek többsége Magyarországon lesz, és a tervek szerint 2025 őszén mutatják be a hazai mozikban. A projekt összesített közvetett támogatása a harminc százalékos adókedvezménnyel együtt meghaladhatja a 3,5 milliárd forintot.

A film szinopszisa szerint a történet középpontjában egy magyar orvosnő áll, aki a Magyar Honvédség több mint 500 embert, köztük majdnem 200 gyermeket ment ki egy ostromlott nagyvárosból. A cselekmény során a magyar katonák önfeláldozó küzdelme fonódik össze a háborús városból menekülni próbálók elkeseredett történetével, és a film csúcspontján az apokalipszisbe süllyedő repülőtéren a katonák hősiessége és embersége válik a túlélés zálogává.

Bár a film valós eseményekből merít ihletet, a konkrét történelmi eseményeket nem nevezi meg a közlemény. Információink szerint azonban a film a 2021-es kabuli mentőakciót dolgozza fel, amikor is a magyar honvédség 540 embert, köztük 180 gyereket mentett ki az afgán fővárosból a tálibok elől. A Honvédelmi Minisztérium korábban hasonló szakmai tanácsadást nyújtott a S.E.R.E.G. című sorozathoz is, amely 2024 utolsó negyedévében debütálhat majd, és 865 millió forintos állami támogatásból készül.

A Nemzeti Filmintézet már korábban is megítélt 7,5 millió forintot az akkor még nagyon korai szakaszban járó filmnek. Akkor még nem lehetett tudni, hogy akció vagy dokumentumfilm lesz-e, de most kiderült, hogy az előbbi.

Nem ez az első film, ami a békepárti magyar kormány támogatásával készül. Tavasszal jelent meg a TV2 új heti produkciójának, a S.E.R.E.G. című sorozatnak az előzetese, ami a Kálomista család tulajdonában lévő Megafilm gyártásában forog, az Elk*rtuk mögött álló cég segítségével.

Korábban részletesen is írtunk arról, hogy a magyar film csak szeretné azt a népszerű propagandát, ami Kínának megvan.