Észak-koreai katonák az ukrán frontra? Moszkvai szakértő válaszol

Az orosz és észak-koreai kölcsönös védelmi megállapodás aláírása után felmerült a kérdés, hogy Észak-Korea katonákat küldene-e az ukrajnai konfliktusba, de egy orosz szakértő szerint erre jelenleg nincs esély.

Oroszország és Észak-Korea közötti kölcsönös védelmi megállapodás, amelyet Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun írt alá, kölcsönös segítségnyújtást ígér, ha valamelyik fél katonai agresszió áldozatává válna. Ennek fényében felvetődött a kérdés, hogy Észak-Korea katonai támogatást nyújt-e Oroszországnak az ukrajnai háborúban.

Rusztem Klupov, veterán orosz hírszerző, az MK.ru-nak nyilatkozva kifejtette, hogy miért tartja valószínűtlennek az észak-koreai katonák oroszországi bevetését. Klupov szerint a nyelvi akadályok, a különböző fegyverrendszerek és a katonai iskolák közötti különbségek jelentenének problémát.

Klupov hangsúlyozta, hogy az észak-koreai katonák nem rendelkeznek modern hadviselési tapasztalattal, és a harci helyzetekben valószínűleg nem tudnák, mi történik körülöttük. A szakértő szerint a katonai együttműködés nem feltétlenül jelenti a csapatok küldését, és Észak-Koreának van hadiipari komplexuma, amely képes lehet az orosz szabványok és technológiák elsajátítására.

A háború óta többször is felmerült, hogy Észak-Korea katonákat, vagy akár munkásokat küldene Ukrajnába, például a Donbasz újjáépítéséhez, de eddig sem katonák, sem munkások nem érkeztek.