Németországban válságban a lakáspiac

A német építőipar komoly kihívásokkal néz szembe, mivel az alapanyagok árának emelkedése és a magas finanszírozási költségek jelentősen csökkentették az építési engedélyek kiadását. Áprilisban 17 százalékkal kevesebb építési engedélyt adtak ki, mint az előző év azonos időszakában.

Az építési engedélyek számának csökkenése jelentős: áprilisban 3600-zal kevesebb engedélyt bocsátottak ki, ami éves összehasonlításban 21 százalékos visszaesést jelent. A Die Welt szerint a helyzetet elsősorban az alapanyagárak emelkedése és a finanszírozási költségek növekedése okozza, amelyek elriasztják az építkezőket és a befektetőket.

Az év első négy hónapjában az egylakásos házak építési engedélyeinek száma 32,5 százalékkal csökkent, míg a kétlakásos épületek esetében 18,3 százalékos, a többlakásos épülettípusoknál pedig 20,2 százalékos visszaesést regisztráltak.

A müncheni Ifo Intézet vállalati felmérése szerint az építőipar kilátásai áprilisról májusra valamelyest javultak, jelezve, hogy a mélypont már megvolt, de még hosszú út áll a szektor előtt a teljes fellendülésig. A megrendeléshiány továbbra is súlyos problémát jelent: májusban a német építőipari vállalatok 51,7 százaléka számolt be erről, ami bár javulást mutat az áprilisi 55 százalékhoz képest, de még mindig magas arányt képvisel. A vállalatok most az árak csökkentésével próbálják kompenzálni a megrendelések hiányát.

Ezzel párhuzamosan, a németországi események más területén is rekordokat hoznak: a magyar szurkolók száma Stuttgartban meghaladja a tízezret, és eddig 2282-en jelezték, hogy konzuli védelmet kérnek. Ez a szám soha nem volt még ennyire magas, még a múlt hétvégi magyar–svájci meccs napjához képest is megtriplázódott. Stuttgartban tizenegy magyar konzul segít a szurkolóknak, és a hatóságok most rugalmasabbnak tűnnek, mint három évvel ezelőtt, amikor Münchenben az akkori Eb német–magyar meccse előtt és alatt 18 magyart állítottak elő. A svájciak elleni mérkőzésen egy komolyabb rendőrségi ügy volt, pirotechnika használata miatt.