Narancskrízis sújtja a piacot

Brazília, a világ vezető narancskoncentrátum-gyártója komoly terméscsökkenésre figyelmeztet, ami a narancslé árának emelkedését eredményezheti Európában.

Brazília, amely az EU-n belül 80 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, arra számít, hogy 2024-ben a narancstermés 25 százalékkal marad el az egy évvel korábbi mennyiségtől. Ez az időszak lehet a legrosszabb narancstermés az elmúlt 36 évben.

A Sió, egy magyar gyümölcslégyártó szerint, 2020 óta csökken a narancstermelés Brazíliában, ahonnan Európába a narancslé szinte teljes egészében származik. A helyzet 2023-ban vált kritikussá, amikor az extrém időjárási viszonyok mellett egy "citruszöldülés" nevű bakteriális fertőzés is megjelent a floridai és a brazil termőterületeken, ami jelentős terméscsökkenést és alapanyag-áremelkedést okozott.

Az árak emelkedése már érzékelhető. 2022-ben még tonnánként körülbelül 2000 amerikai dollárért kereskedtek a narancsal, 2023-ban ez az ár 4200-4300 dollár / tonna közé emelkedett, és 2024-re várhatóan eléri a 6000 dollárt is. A narancslégyártásban is jelentős, körülbelül 1,7 milliárd literes csökkenés várható a becslések szerint.

Magyarországon a 100%-os narancslevek átlagos fogyasztói árai 2024-ben 79%-kal magasabbak, mint 2022-ben voltak. A fogyasztás is drasztikusan csökkent: az év első négy hónapjában az értékesített mennyiség 45,5 százalékkal esett vissza a 2022-es azonos időszakhoz képest.

A citruszöldülés a termőterületek jelentős részét, átlagosan 40, néhol akár 80 százalékát érinti. Az újratelepített fák esetében 4-5 év szükséges, hogy ismét termőre forduljanak. A Sió és a hohes C közleménye szerint 2024-ben Magyarországon is érezhető lesz a narancskrízis hatása, és valószínűleg további áremelkedés várható a gyümölcslevek piacán.

A Sió-Eckes Kft. ügyvezető igazgatója, Mészáros Dezső elmondta, hogy a cég mindent megtesz a minőség fenntartása érdekében, de a jelentős alapanyag-áremelkedés egy részét kénytelen lesz az árakban is érvényesíteni. "Napi szinten követjük a narancshelyzet alakulását, de úgy tűnik, hogy a drasztikus terméscsökkenés miatti folyamatos áremelkedések hatására – a gyümölcslépiaci termékeket tekintve – további drágulásra lehet számítani 2024-ben” – tette hozzá. A cég hangsúlyozza, hogy a minőségben továbbra sem kötnek kompromisszumot, és a fogyasztók számára igyekeznek enyhíteni a drasztikus hatásokat működési hatékonyságuk növelésével és folyamataik további optimalizálásával.