Mikroműanyagokat találtak emberi péniszben

Először találtak mikroműanyagot emberi péniszben, amelyet Dr. Ranjith Ramasamy urológus vezetett kutatás fedezett fel hat merevedési zavarral küzdő férfi esetében.

A kutatás még csak előzetes fázisban van, de már most is része egy nagyobb vizsgálatsorozatnak, amely a mikroműanyagok emberi szervezetben való jelenlétét kutatja. Ramasamy és csapata az impotencia és a mindennapi környezetünkben előforduló mikroműanyagok közötti összefüggéseket vizsgálta. Az öt vizsgált péniszből ötben találtak mikroműanyagokat, köztük a leggyakrabban használt PET-t, valamint polipropilént is, amelyből például kupakok készülnek. A kutatók egyelőre nem tudtak egyértelmű következtetéseket levonni a mikroműanyagok és az impotencia közötti kapcsolatról, de ez az első alkalom, hogy ilyen anyagokat azonosítottak az emberi pénisz szövetében.

A mikroműanyagok jelenléte az emberi szervezetben egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hiszen a fiatalabb férfiak szervezetében több mikroműanyagot találtak, mint az idősebbekében. Korábbi kutatások során már kimutatták a mikroműanyagok jelenlétét emberi tüdőben, májban, erekben, agyban, spermában, vérben és méhlepényben is. Egy májusi kutatásban pedig minden vizsgált emberi és kutyaherében fellelhetőek voltak ezek az apró műanyag részecskék.

Bár a mikroműanyagok egészségre gyakorolt hatásai még nem teljesen tisztázottak, korábbi vizsgálatok szerint potenciálisan sejtkárosító hatásuk lehet, gyulladásokat okozhatnak, és a belőlük kioldódó vegyszerek is egészségügyi problémákat eredményezhetnek.