Malajzia a BRICS-csoporthoz kíván csatlakozni

Malajzia bejelentette, hogy csatlakozni kíván a BRICS-csoporthoz, és ezzel nem választ oldalt a globális szuperhatalmak között. Anwar Ibrahim miniszterelnök a kínai Li Csiang miniszterelnökkel tárgyalt a csatlakozásról, és kérte Peking támogatását a Nikkei Asia szerint.

A délkelet-ázsiai ország a BRICS-csoporthoz való csatlakozással Thaiföld után a második lenne a régióból, amely megkezdi a csatlakozási folyamatot. Anwar Ibrahim szerdán folytatott megbeszéléseket Li Csiang kínai miniszterelnökkel, aki az első kínai kormányfő 2015 óta, aki Malajziába látogatott.

A két vezető 30 perces négyszemközti megbeszélést tartott, majd egy egyórás kétoldalú találkozó következett, ahol mindkét kormány miniszterei is részt vettek. A tárgyalások során regionális és globális kérdésekről eszmecserét folytattak. Anwar egy vasárnapi interjúban már jelezte, hogy országa szívesen csatlakozna a BRICS-csoporthoz.

A BRICS egy 2009-ben létrehozott kormányközi szervezet, amely Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát foglalja magában, és idén januárban további országokkal bővült. Anwar Ibrahim hangsúlyozta, hogy Malajzia nem választ pártot a szuperhatalmak között, mivel az ország érdekei ezt diktálják.

Kína azonban nem csak a BRICS-csoportban játszik jelentős szerepet, hanem globális politikai stratégiájában is. A Politico elemzése szerint Kína, bár szimbolikus gesztusok szintjén kiáll Ukrajna mellett, a legfontosabb kérdésekben mégis Oroszország mellé áll, és megnehezíti a Nyugat Putyin-ellenes erőfeszítéseit. Kína és Oroszország szinte mindig egyetért a kulcskérdésekben, például a NATO keleti terjeszkedésével kapcsolatos "jogos biztonsági aggályok" iránt, és ellenzik a nyugati szankciókat, beleértve az Oroszországgal szemben alkalmazottakat.

A kínai tisztviselők hevesen ellenzik az amerikaiak "egyoldalú illegális" szankcióit, és azt mondják, nem tartják be azokat. Hszi Csin-ping kínai elnök nemcsak hogy passzívan ellenállt az Oroszország elszigetelésére irányuló erőfeszítéseknek, hanem azt is megmutatta, Oroszország támogatásáért hajlandó elviselni a gazdasági következményeket, de a hírnevét is képes feláldozni.

Ez a helyzet tovább bonyolítja Malajzia BRICS-csoporthoz való csatlakozási törekvését, tekintettel arra, hogy a BRICS-csoport egyik vezető tagjának, Kínának az orosz-ukrán konfliktusban betöltött szerepe nem élvez egyetemes támogatást, és a kínai értelmiségiek körében is megosztottságot okoz. Malajzia kormányának tehát figyelembe kell vennie a BRICS-csoporton belüli geopolitikai dinamikákat és a tagállamok közötti összetett kapcsolatokat.